«Απελευθερώνονται» οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τα παραδείγματα ΔΕΗ-ΟΤΕ… - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«Απελευθερώνονται» οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τα παραδείγματα ΔΕΗ-ΟΤΕ…

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στις ΔΕΚΟ μετά την πρόβλεψη του νέου μνημονίου για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, μέρος των οποίων είναι και τα όσα προκύπτουν από τις κατά καιρούς συλλογικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.


Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, για...
παράδειγμα στη περίπτωση της ΔΕΗ ; Ότι, απολύσεις μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς κανένα απολύτως από τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και οι οποίοι προκύπτουν από το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ να απολύσει έναν εργαζόμενο ; Πρώτον, όταν η συνολική βαθμολογία που έχει πάρει για μια 3ετία είναι τόσο χαμηλή, ώστε να παραμείνει «στάσιμος» (ανεπαρκής), δεύτερον όταν λείψει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 20 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, και τρίτον όταν αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε ατασθαλίες.

Και στις τρεις περιπτώσεις σήμερα, οι κανονισμοί προσωπικού «προστατεύουν» όσους βρεθούν σε παρόμοια θέση, καθώς τους επιτρέπουν να προσφύγουν στα πειθαρχικά συμβούλια κρίσης και να γλιτώσουν την απόλυση. Γίνεται επομένως σαφές ότι κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, «απελευθερώνει» τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Σημειωτέον, ότι εκτός της κατάργησης των κανονισμών προσωπικού, παγώνουν οι ωριμάνσεις, οι χορηγήσεις ειδικών επιδομάτων, όπως και οι παροχές σε είδος.

Εύκολες μετακινήσεις και αλλαγές ειδικότητας…

Ένα άλλο θέμα που «ανοίγει» με το νέο μνημόνιο, σχετίζεται με την ευκολία της διοίκησης να μεταθέτει από τη μία πόλη στην άλλη ένα εργαζόμενο με περισσότερη ευκολία απ’ ότι σήμερα. Τι ισχύει σήμερα ; Μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τη μετάθεση, καθώς ο κανονισμός εργασίας της ΔΕΗ προβλέπει συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Σήμερα, αν π.χ. κάποιος διοριστεί στη Κοζάνη δεν μπορεί να διοριστεί αλλού. Επίσης, σήμερα κατοχυρώνεται μέσω του κανονισμού εργασίας η μοναδική ειδικότητα (π.χ. όσοι έχουν προσληφθεί ως γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορεί να υποχρεωθούν να εργαστούν στο λογιστήριο). Επίσης ένας μηχανοτεχνίτης, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολλητής. Στο εξής, αυτό θα μπορεί να γίνεται πολύ εύκολα.

Άρση μονιμότητας για 6.000 υπαλλήλους…

Στη περίπτωση του ΟΤΕ, η άρση της μονιμότητας αφορά σε περίπου 6.000 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί πριν από τη συμφωνία για την εθελουσία έξοδο του 2005, οπότε και υπογράφηκε η αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού με τη σύμφωνη γνώση της διοίκησης και των εργαζομένων. Για την αλλαγή του καθεστώτος για τους παλαιούς εργαζομένους του Οργανισμού, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο ΟΤΕ δεν θεωρείται πλέον ΔΕΚΟ και έπρεπε ήδη να λειτουργεί όπως όλες οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου το θέμα του προσωπικού διέπεται από την κοινή εργατική νομοθεσία», σχολίαζαν χθες κύκλοι του Οργανισμού. Ωστόσο, πρόσθεταν, ότι στον ΟΤΕ εξακολουθεί να ισχύει ο Κανονισμός Προσωπικού που ίσχυε όταν ο Οργανισμός ήταν ακόμα στον έλεγχο του Δημοσίου.

Τραπεζοϋπάλληλοι

Όσο για τους τραπεζικούς υπαλλήλους –στην πλειονότητά τους- δεν προστατεύονται από καθεστώς μονιμότητας, όπως ισχύει στο Δημόσιο τομέα, αλλά οι συμβάσεις εργασίας τους προβλέπουν ότι η απόλυσή τους μπορεί να γίνει μόνο για σοβαρό λόγο. Δηλαδή, είτε πρόκειται για σύμβαση ορισμένου είτε για αορίστου χρόνου, ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ο οποίος μπορεί να στηριχθεί και νομικά. Τέτοια παραδείγματα είναι περίπτωσης υπεξαίρεσης ή συνταξιοδότησης του εργαζομένου. Εντούτοις, μπορεί θεωρητικά οι περισσότερες τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, να έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμβάσεις με τους εργαζομένους τους, στην πράξη όμως οι απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο γίνονται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως σε σχέση με το δημόσιο τομέα, στενό ή ευρύτερο.

Γιώργος Φιντικάκης





Bookmark and Share