Αφού πρώτα επέβαλλαν στη χώρα τα αποτυχημένα μνημόνιά τους βυθίζοντας τους Έλληνες στην μεγαλύτερη παγκοσμίως ύφεση,τώρα ρίχνουν το μπαλάκι της ανεργίας στην Ελληνική κυβέρνηση!
Πλήθος ερωτήσεων για τα προβλήματα των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, δέχθηκε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών ως.... απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση αυτών των οικονομιών, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε ότι οι νέοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ή την Ισπανία, θα έπρεπε να αναμένουν από τους πολιτικούς υπεύθυνους των χωρών τους να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Απαντώντας, στη συνέχεια, σε επικριτικά σχόλια για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης (στρατηγική Λισαβόνας, Ευρώπη 2020 κλπ.), ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εάν δεχθούμε ότι η στρατηγική αυτή είναι αποτυχημένη, τότε η αποτυχία είναι συλλογική και αφορά τόσο την Επιτροπή και την ΕΕ, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο Αμ. Αλταφάζ υπεραμύνθηκε των κατηγοριών που δέχθηκε για το έργο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι το 2007 και 2008 ο τότε επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, και υπογράμμιζαν τον κίνδυνο δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών.
«Υπήρχαν χώρες που στα χρόνια της ευημερίας έκρυβαν κάτω από το χαλί την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζοντας παρόλ' αυτά ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η περίπτωση κάθε χώρας πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συνταγή που κάνει θαύματα», και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε δογματικοί. Προσβλέπουμε σε μια αγορά εργασίας με μεγαλύτερη συμμετοχή».