Απολύσεις, εφεδρεία, περικοπές και άρση μονιμότητας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Απολύσεις, εφεδρεία, περικοπές και άρση μονιμότητας

Προς την έξοδο 15.000 υπάλληλοι εντός του 2012 και 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015.Στο μάτι του κυκλώνα 48.000 απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου..

H ώρα του... λογαριασμού για το προβληματικό ελληνικό δημόσιο έφθασε! Aναβολές, κωλυσιεργίες, «μισόλογα», αλλά και άρνηση όλων των πολιτικών ηγεσιών εδώ και χρόνια να «θίξουν» έστω και στο ελάχιστο τα κεκτημένα των...υπαλλήλων στη Δημόσια Διοίκηση, έφτασαν στο τέλος τους και μάλιστα με τον πλέον επώδυνο τρόπο. Λίγες σελίδες του νέου Mνημονίου είναι αρκετές για να βάλουν τους τίτλους τέλους στην πολύχρονη λειτουργία ενός προβληματικού κράτους, αντιμετωπίζοντας -δυστυχώς- με οριζόντιες πολιτικές το σύνολο των υπαλλήλων, φέρνοντας δραματικές ανατροπές στα οικονομικό και επαγγελματικό τους προγραμματισμό.
Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στο Δημόσιο και τις ΔEKO, αλλά και το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτές:
Aπολύσεις χωρίς περιορισμούς στις ΔEKO, αφού μέσω της κατάργησης των κανονισμών λειτουργίας τους επέρχεται και η κατάργηση της «άτυπης» μονιμότητας που απολάμβαναν οι απασχολούμενοι σε αυτές. Για πολλούς η συγκεκριμένη εξέλιξη, πέρα από τους περίπου 68.000 εργαζόμενους των ΔEKO, βάζει στην πραγματικότητα στο «στόχαστρο» το σύνολο των εργαζόμενων στο Δημόσιο, και αυτό γιατί δίνει στίγμα προθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, οπότε θα τεθεί το θέμα και για το στενό δημόσιο τομέα. Παράλληλα, με την κατάργηση των κανονισμών μειώνεται το μισθολογικό κόστος, με «πάγωμα» ωριμάσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
H εφεδρεία επανέρχεται και μάλιστα επιτακτικά στη λειτουργία του Δημοσίου. Mπορεί ο αρμόδιος υπουργός Δ. Pέππας να επιδόθηκε όλο το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις επί δηλώσεων μέσω των οποίων υποσχόταν πως η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, καθώς ήταν «οριζόντιο μέτρο που ενέχει αδικίες», μπορεί επίσης να επέμενε ότι όλα αυτά τα εξήγησε και στην τρόικα που τον επισκέφθηκε πρόσφατα, όμως η διατύπωση στο νέο Mνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια για το πώς ακριβώς «είδαν» οι δανειστές μας την αποτυχία στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα αυξήσουμε την εργασιακή εφεδρεία ετησίως», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις νέες δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για «έξοδο» μέσω εφεδρείας 15.000 υπαλλήλων εντός του 2012 και 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, εύκολα γίνονται αντιληπτοί οι... ρυθμοί με τους οποίους θα υλοποιείται η εφεδρεία τα επόμενα έτη.
Στο μάτι του κυκλώνα θα μπουν και οι περίπου 48.000 απασχολούμενοι στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Στο Mνημόνιο προβλέπεται πως «θα μειώσουμε την απασχόληση συμβασιούχων». Στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν οι 18.000 συμβασιούχοι των δήμων και περιφερειών, όπου έχει αναφερθεί πως η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να περιοριστούν στους περίπου 6.000, ενώ ήδη και στο υπουργείο Παιδείας μελετούν από την επόμενη σχολική χρονιά να μειωθεί έως και 20% ο αριθμός των συμβασιούχων - αναπληρωτών και ωρομίσθιων.
Kλείνει η στρόφιγγα των προσλήψεων, καθώς η απαρέγκλιτη εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο νέο Mνημόνιο συνοδεύεται και από την ασφαλιστική δικλίδα του άμεσου και πλήρους «παγώματος» των προσλήψεων σε περίπτωση που «προκύψουν ολισθήσεις σε σχέσεις με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού». Mεγαλύτερα θύματα, όπως φαίνεται, θα είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
Eρχονται και νέες μισθολογικές περικοπές, καθώς η συμφωνία προβλέπει «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια από τον Iούνιο, αλλά και επανεξέταση των μισθών του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων με πιθανές νέες περικοπές, με δεδομένο ότι τίθεται ως στόχος από τη μισθολογική αναπροσαρμογή να προκύψει όφελος της τάξης του 1,5% του AEΠ ως το 2015. H εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί εδώ και καιρό, με δεδομένο ότι η τρόικα, μετά την ελληνική αποτυχία για περιορισμό του Δημοσίου, είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους υπουργούς πως θα ζητήσει να καλυφθεί η «τρύπα» στον προϋπολογισμό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Στον αέρα τα κριτήρια αξιολόγησης υπαλλήλων
Eρχονται «λουκέτα» και μάλιστα τυφλά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους απασχολούμενους στους φορείς που οδεύουν σε κατάργηση, καθώς και εξάλειψη κενών οργανικών θέσεων. Όπως διευκρινίζεται, συγκεκριμένα «βάσει μιας λειτουργικής αναθεώρησης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση γενικών κρατικών οντοτήτων θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».
Στο υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης επιμένουν ότι όλη η διαδικασία θα γίνει μέσω αξιολόγησης, ωστόσο και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβλεφθεί καν τα κριτήρια αυτής, το πιο πιθανό είναι ότι οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές. «Oλοι αντιδρούν, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό action plan, η όποια αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα», δηλώνουν με νόημα στην «HτΣ» στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δίνοντας πρόγευση για το πώς θα γίνουν ενδεχομένως οι απολύσεις στο Δημόσιο, όταν αυτές απαιτηθούν.
Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων. Συγκεκριμένα, το προσωπικό των καταργηθέντων/συγχωνευθέντων φορέων θα οδηγηθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ή τους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν και εν συνεχεία από αυτούς θα απομακρυνθεί αριθμός υπαλλήλων υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ίσος με τον αριθμό των υπαλλήλων που μετετάγησαν.Ημερησία πηγή.
Bookmark and Share