Απέρριψαν τους θεσμούς της Πρίστινα οι Σέρβοι του Κοσόβου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απέρριψαν τους θεσμούς της Πρίστινα οι Σέρβοι του Κοσόβου

Η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου απέρριψε ως ήταν αναμενόμενο τους θεσμούς της Πρίστινα στο διήμερο δημοψήφισμα που διεξήχθη παρά την εναντίωση της ίδιας της Σερβίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK).


Κάλπες στήθηκαν στους δήμους με σερβικό πληθυσμό Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεπόσαβιτς, με τους ψηφοφόρους να...
καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα «αποδέχεστε τους θεσμούς του Κοσόβου;».
Τους θεσμούς της Πρίστινα απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 99,74%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 75,28%.
Την ίδια στιγμή, η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται παράνομο και άκυρο το δημοψήφισμα. Η UNMIK είχε ήδη επισημάνει πως το δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική ισχύη.
Επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο οργάνωσαν «οι παράλληλες δομές που χρηματοδοτεί και καθοδηγεί η Σερβία», οι βουλευτές του Κοσόβου τονίζουν ότι πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου.
«Η Βουλή εκλαμβάνει αυτό το δημοψήφισμα ως καταπάτηση της συνταγματικής έννομης τάξης στη Δημοκρατία του Κοσόβου» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «τέτοια εξωθεσμικά και παράνομα γεγονότα ζημιώνουν τις συνεχείς προσπάθειες των θεσμών του Κοσόβου να ενσωματώσουν τη σερβική κοινότητα».
Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν υποστήριξε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εκτιμώντας ότι «θα βλάψει τη διαπραγματευτική θέση του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα και θα διχάσει το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο, με δεδομένο ότι οι Σέρβοι νότια του ποταμού Ίμπαρ δεν συμμετέχουν στο δημοψήφισμα».
Ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε την Τρίτη ότι το δημοψήφισμα είναι επιζήμιο για τα κρατικά συμφέροντα της χώρας. Επισήμανε ότι κατανοεί την ανάγκη των Σέρβων του βορείου Κοσόβου να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση, αλλά επισήμανε πως οι τοπικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα απ' ό,τι το κράτος για την επίλυση των προβλημάτων του πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο.

Νέος γύρος διαλόγου στις 21 Φεβρουαρίου
Νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα ορίστηκε για τις 21 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
Στην ημερήσια διάταξη του νέου γύρου συνομιλιών θα βρεθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις, για το οποίο επιτεύχθηκε προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών μετά τις εντατικές προσπάθειες του διαμεσολαβητή της ΕΕ στο διάλογο Ρόμπερτ Κούπερ.
Βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, στην αναφορά του οποίου εμμένει το Βελιγράδι.
Η είδηση ότι ο διάλογος συνεχίζεται γνωστοποιήθηκε μετά την επιστροφή του Ρόμπερτ Κούπερ στις Βρυξέλλες από την Πρίστινα, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες είχε συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Κοσόβου.
Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας ανέφεραν ότι οι αρχές του Κοσόβου συναίνεσαν στην αναφορά του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, υπό τον όρο να γίνεται αναφορά και του ψηφίσματος της Βουλής του Κοσόβου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το Φεβρουάριο του 2008.
Bookmark and Share