131 τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν στην Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

131 τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν στην Ελλάδα..

Αισθητή μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών παρατηρείται την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΕΣΡ για το 2011 και κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.



Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί ανέρχονται σε 131, εκ των οποίων οι 8 είναι...πανελλαδικής εμβέλειας και εκπέμπουν αναλογικά,
οι 73 είναι περιφερειακοί σταθμοί και
οι 50 είναι τοπικής εμβέλειας.
Αντίστοιχα το 2009 εξέπεμπαν πανελλαδικά 152 τηλεοπτικοί σταθμοί (8 πανελλαδικής εμβέλειας, 81 περιφερειακοί και 61 τοπικής εμβέλειας). Σημειωτέον ότι από το 2008 το ΕΣΡ έχει παραχωρήσει άδεια ψηφιακής εκπομπής σε 42 τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας, ενώ σχετική αίτηση είχαν υποβάλει 127 τηλεοπτικοί σταθμοί.
Η ψηφιακή μετάβαση, παρά τις συστάσεις που γίνονται κάθε τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και παρά το γεγονός ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2013), εξακολουθεί να μην έχει τους βηματισμούς που πρέπει, καθώς προχωρά με τους ίδιους πάντα αργούς ρυθμούς και με πρωτοβουλία των δύο παρόχων δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ, στο γνωστό χαώδες τηλεοπτικό τοπίο.
Με δεδομένη την ύφεση της τηλεοπτικής αγοράς, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δύο ταχύτητες τηλεοπτικών σταθμών: της πρώτης κατηγορίας, που έχουν εξασφαλίσει μέσω της Digea την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους, και της δεύτερης κατηγορίας, στην οποία ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια τα οποία εδώ και καιρό δηλώνουν αδυναμία ως προς τη συνέχιση λειτουργίας τους.
Στην ετήσια έκθεσή του πάντως το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν παίρνει θέση για την απουσία θεσμικών ρυθμίσεων, απλά υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού και τη χορήγηση άδειας ψηφιακής εκπομπής, προσθέτοντας ότι αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια, τη διαδικασία, τους όρους της άδειας και τις υποχρεώσεις του αδειούχου σταθμού. Προϋπόθεση είναι επίσης η δημοσίευση χαρτών συχνοτήτων και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, της εμβέλειάς τους, το είδος του προγράμματός τους καθώς και το ειδικότερο θεματικό περιεχόμενό τους..
πηγή Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share