Στα ψιλά γράμματα της δανειακής σύμβασης πέρασε ο επαχθέστερος όρος..: - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στα ψιλά γράμματα της δανειακής σύμβασης πέρασε ο επαχθέστερος όρος..:

Aυτός της κατοχής επί 17,5 χρόνια τουλάχιστον χωρίς ασυλία (πλέον) ολόκληρης της κρατικής περιουσίας!

Κατοχή για τουλάχιστον μέχρι το 2030 και καμία ασυλία για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του κράτους θελήσουν οι δανειστές να κατάσχουν, αν κάτι δεν πάει καλά, φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση.
Η σύμβαση κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, ενώ χθες μάθαμε ότι και...
το ΔΝΤ αποφάσισε επισήμως να χορηγήσει στην Ελλάδα 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,65 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί άμεσα. Το ΔΝΤ ακύρωσε επίσης ένα υπόλοιπο 9,7 δισ. από το πρώτο δάνειο που δεν είχε χορηγηθεί.


Το πρόσφατο Eurogroup είχε επισημάνει την ανάγκη να εγκριθεί αμέσως το σχέδιο για την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του EFSF, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου στις 19 Μαρτίου πριν από τη λήξη των ομολόγων.


Το δίκαιο που διέπει τη σύμβαση είναι το αγγλικό και η όποια διαφορά θα πρέπει να διευθετηθεί στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.


Εδική αναφορά γίνεται στο θέμα της ασυλίας της περιουσίας, για την οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το δικαιούχο κράτος-μέλος, το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τα ίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι νομικών διαδικασιών σχετικά με την παρούσα συνθήκη και καθένα από τα παραρτήματα και τα προσαρτήματά της [...], συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά της ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διαταγής κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης και αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που δεν απαγορεύεται αυτό με αναγκαστικό νόμο».

Συνολικά, η σύμβαση προβλέπει την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, η οποία μπορεί να είναι έως και 109,1 δισ. ευρώ. Θα την υπογράψουν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του TXΣ.


Ρητά αναφέρεται ότι η η Ελλάδα δεν θα εισπράξει σε καμία περίπτωση πάνω από 109,1 δισ. ευρώ (σ.σ.: το υπόλοιπο της βοήθειας θα προέλθει από τα 28 δισ. του ΔΝΤ). Η μέση διάρκεια της χρηματοδοτικής ενίσχυσης είναι περίπου 17,5 χρόνια.


Αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις εγκαίρως.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκο για τα καθυστερούμενα χρήματα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα στην περίπτωση αυτή οφείλει να καταβάλλει επιπλέον τόκο υπερημερίας στο EFSF από την ημέρα λήξης της υποχρέωσης μέχρι την ημέρα πλήρους καταβολής. Ο τόκος υπολογίζεται σε 200 μονάδες βάσης (2%) υψηλότερα από το επιτόκιο Euribor εκείνης της περιόδου.


Από την άλλη πλευρά, αν η χώρα δεν πληροί τους όρους που προβλέπονται, το δάνειο αυτόματα σταματά και το ποσό που έχει δοθεί από την Ε.Ε. γίνεται αμέσως απαιτητό.


Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα (και μέσω της ΤτΕ) θα παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις αξιολογήσεις και ότι το EFSF θα μπορεί να στείλει αντιπροσώπους του για να κάνουν «τεχνικές ή οικονομικές αξιολογήσεις, ελέγχους ή επιθεωρήσεις, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες σε σχέση με τη διαχείριση της σύμβασης».


Αναφέρεται, τέλος, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεπής προς τους όρους του Μνημονίου προκειμένου να συνεχίζεται η καταβολή των δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share