Οι κωδωνοκρουσίες για το PSI ...και η ωμή πραγματικότητα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι κωδωνοκρουσίες για το PSI ...και η ωμή πραγματικότητα





Η πραγματικότητα θα έπρεπε να προσγειώσει στη Γη τους θριαμβολογούντες (Βενιζέλους & σια..) για την επιτυχία του PSI.
Όσο μάλιστα πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.




Η πετυχημένη ολοκλήρωση του PSI και των διαπραγματεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα νωρίτερα ήταν προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση της Αθήνας ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τους όρους των επίσημων πιστωτών της.
Αν και θα...
χρειαστεί επιπλέον χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες του PSI, π.χ. ενεργοποίηση των CACs σε ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ μοιάζει εφικτή.


Από τη στιγμή όπου αποφεύγεται ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και ικανοποιείται ένας βασικός όρος για την εισροή κεφαλαίων ύψους 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης, η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται θετική.


Όμως, τα πρώτα μηνύματα από την αγορά για τα νέα ελληνικά ομόλογα εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 65 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του PSI δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά.


Είθισται, σε περιπτώσεις χωρών που προχώρησαν σε σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τους στο παρελθόν, οι αποδόσεις των νέων ομολόγων να καταγράφουν μεγάλη αποκλιμάκωση μετά την ανταλλαγή.


Όμως, οι πρώτες τιμές που δίνονται για τα νέα ελληνικά ομόλογα στη «γκρι αγορά» κυμαίνονταν από 17,5 λεπτά στο ευρώ για το ομόλογο του 2042 έως 23,5 λεπτά στο ευρώ για το πιο κοντινό ομόλογο του 2023.


Η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου λήξεως 2023 διαμορφωνόταν γύρω στο 21,5%, ενώ του 30ετούς νέου ομολόγου λήξεως 2042 στο 18,2%.


Προφανώς, η αγορά βλέπει ήδη κάτι που οι υπόλοιποι θριαμβολογούντες αγνοούν.


Τι είναι;


Παρότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ περίπου μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα παραμείνει πάνω από το 150% του ΑΕΠ και ίσως πλησιάσει το 160% το 2012 έναντι εκτίμησης για 164% του ΑΕΠ το 2011.


Αυτό οφείλεται αφενός στις μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους 50 δισ. ευρώ, στην επιβάρυνση από το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα του 2011 και στην επίπτωση της «χιονόμπαλας», που είναι απόρροια της μεγάλης ύφεσης.


Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές στο μέλλον με υψηλά επιτόκια όταν το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα από την αρχή.


Ακόμη κι αν τα επιτόκια δανεισμού υποχωρήσουν στο μισό, η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν θα είναι εφικτή γιατί η δυναμική του δημοσίου χρέους θα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.


Είναι σαφές ότι η αγορά προεξοφλεί σε πρώτη φάση ότι το PSI δεν θα είναι η τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


Μόνο που μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών θα είναι πιο περίπλοκη υπόθεση από τη στιγμή όπου τα νέα ομόλογα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.


Ούτε νομίζουμε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «κουρευτούν» τα λεφτά των φορολογουμένων τους στο μέλλον.


Οι διαρροές περί τρίτου πακέτου προς τη χώρα δεν είναι άσχετες με τις ανωτέρω διαπιστώσεις και την προεξόφληση της αγοράς ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μετά το 2014-2015.


Υπό αυτήν την έννοια, η πραγματικότητα θα έπρεπε να προσγειώσει στη Γη τους θριαμβολογούντες για την επιτυχία του PSI.

Όσο μάλιστα πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.


Dr. Money
Bookmark and Share