Παιχνίδια πολέμου στην Αν. Μεσόγειο... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παιχνίδια πολέμου στην Αν. Μεσόγειο...

Στο σενάριο της άσκησης Noble Dina (Ισραήλ-Ελλάδος-ΗΠΑ) περιλαμβάνεται και προσομοίωση απόκρουσης επίθεσης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές..



Καθελκύσθηκε το 1961, συνεπώς διήνυσε το πλείστον της ιστορίας του σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, δεν είναι λιγότερο «ψυχροπολεμικό» το περιβάλλον και το μήνυμα που συνοδεύει την τωρινή, τελευταία πριν από την απόσυρση αποστολή του.Ο λόγος για το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Enterprise(φωτογ.), με το πλήρωμα των 6.000 ανδρών, το...οποίο είχε ελλιμενισθείς τον Πειραιά και τώρα αποτελεί το επίκεντρο της κοινής ελληνο-αμερικανο-ισραηλινής ναυτικής άσκησης «Noble Dina» η οποία διεξάγεται (για δεύτερη κατά σειρά χρονιά) στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου.
Αντίστοιχες ετήσιες ασκήσεις με την επωνυμία «Reliant Mermaid» διεξάγονταν μέχρι το 2009, ωστόσο υπήρχαν δύο διαφορές: τη θέση των ελληνικών δυνάμεων κατείχαν τουρκικές και το σενάριο επικεντρωνόταν σε επιχειρήσεις έρευνες και διάσωσης, ενώ αυτό του «Noble Dina» είναι περισσότερο συγκρουσιακό. Οι διαφορές προκύπτουν βεβαίως από τη δραματική επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων (και την επακόλουθη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών) μετά την επιδρομή στο πλοίο Mavi Marmara, αλλά και την, κατ’ αντίστροφη φορά, θεαματική ενίσχυση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. (Αρκεί, μεταξύ πολλών άλλων, να σημειωθεί ότι προ ολίγων εβδομάδων επισκέφθηκε την Αθήνα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Amir Eshel ο οποίος συντόμως αναλαμβάνει τη θέση του Αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας).

Εντύπωση προκαλεί η γεωγραφική έκταση που καλύπτει η άσκηση «Noble Dina», η οποία ξεκίνησε από τη βάση της Σούδας, για να εκτυλιχθεί νοτίως των Δωδεκανήσων και της Κύπρου μέχρι τη Χάιφα. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στην εν λόγω άσκηση με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής», το υποβρύχιο «Τρίτων» και με σμήνη αεροσκαφών F-16.Επικοινωνιακή συσκότιση περιβάλλει τα σχετικά με την άσκηση «Noble Dina», όπως είθισται για κάθε δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ακόμη και προσομοίωση απόκρουσης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές.

Άλλωστε η ίδια η Άγκυρα, δείχνει να το έχει αφομοιώσει πλήρως, καθώς σύμφωνα με ανάρτηση της (συνδεόμενης με ισραηλινές πηγές ασφαλείας) ιστοσελίδας debka.com, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείου έδωσε εντολή να επεκταθεί, με συμμετοχή για πρώτη φορά και του ναυτικού, η άσκηση «Αετός της Ανατολίας» από την Κεντρική Μικρά Ασία και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι όμως ο τουρκικός ο μοναδικός στόλος που δραστηριοποιείται τη στιγμή αυτή στην περιοχή. Τη Δευτέρα διέσχισε τα Στενά του Βοσπόρου το πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασας Smetliviy (καθελκύσθηκε το 1969), με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας, ήτοι την μοναδική ρωσική ναυτική βάση εκτός συνόρων, όπου ήδη βρίσκεται το Ekvator, με έργο τη συλλογή πληροφοριών.

Είναι προφανές ότι πέραν των στρατιωτικών μηνυμάτων που συνοδεύουν την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (βλ. και συνέδριο του Economist στη Βουλιαγμένη την περασμένη εβδομάδα με την συμμετοχή του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τα ενεργειακά θέματα της Ευρασίας Richard Morningstar και του ισραηλινού υπουργού Υποδομών Uzi Landau) οι χώρες της περιοχής και όχι μόνο εντάσσουν την άσκηση “Noble Dina” και στα συμφραζόμενα της συριακής κρίσης και της ενδεχόμενης ισραηλινής ή και αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν.

Άλλωστε το Enterprise μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα διασχίσει τα Στενά του Σουέζ για να γίνει το τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου.
K.Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share