Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ πληρώνουν και τις εξετάσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ πληρώνουν και τις εξετάσεις


Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καθημερινά, καθώς από χθες πληρώνουν εξολοκλήρου πέρα από τα φάρμακα και τις ιατρικές τους εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να...
παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών.

Παράλληλα χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία. Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανάρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITH-ROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHRO-MYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE (Ομεπραζόλη, Κλαριθρομυκίνη, Σιπροφλοξασίνη, Λανσοπραζόλη, Κεφουροξίνη, Κετιριζίνη, Αζιθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Μελοξικάμη Φλουκοναζόλη.)

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους θα πρέπει να χορηγούν στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με τη συνταγογραφημένη δραστική ουσία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρόκειται για αυτήν που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο τη συμμετοχή τους.

Κατά του νέου συστήματος τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος καλεί τους γιατρούς να αναγράφουν πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγει κάθε φορά για κάθε ασθενή μέσα σε παρένθεση. «Ο κατήφορος της φαρμακευτικής περίθαλψης δεν έχει τελειωμό» αναφέρει σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Bookmark and Share