Το «μεγάλο σκάνδαλο» της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων στον Ευρωπαικό Τύπο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το «μεγάλο σκάνδαλο» της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων στον Ευρωπαικό Τύπο

Σειρά δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κάνουν λόγο για το "μεγάλο σκάνδαλο" της οικονομικής χρηματοδότησης των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο.

"Εξοργιστικό" χαρακτηρίζει το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ η φινλανδική...
εφημερίδα Helsingin Sanomat συγκρίνει τις κομματικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη.


Με τίτλο “Η υπερχρεωμένη χώρα διαθέτει 29 εκ. Ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία – Ένα σκάνδαλο, λένε στις Βρυξέλλες”, η εφημερίδα Augsburger Allgemeine τονίζει ότι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της, η Ελλάδα εκλέγει στις 6 Μαίου νέο Κοινοβούλιο. Το ερώτημα, που θα κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα, είναι: Πώς θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η δημοσιονομικά αιμορραγημένη χώρα;

Οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν, παρ' όλα αυτά, να παραιτηθούν μίας γενναιόδωρης προεκλογικής εκστρατείας. Το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να διαθέσει το ποσό των 29 εκ. Ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή, η οποία έφτασε μέχρι και στις Βρυξέλλες: “Πρόκειται για σκάνδαλο”, αναφώνησε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Οι βαμπίρ της πολιτικής

Το ύψος χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων είναι παραδοσιακά ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. “Είναι εξοργιστικό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας και συμπεριφέρονται σαν βαμπίρ”.

Η αποφασισθείσα χρηματοδότηση αποτελεί “ράπισμα στο πρόσωπο των Ευρωπαίων εταίρων”, κατήγγειλε ο Φέρχοφσταντ, ο οποίος προειδοποίησε: “Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με το δεύτερο πακέτο στήριξης, όταν από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλουν να αλλάξουν το σύστημα”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου υποψιάζεται ότι τα δύο κόμματα ίσως θέλουν να επιτρέψουν “άλλη μία αρπαχτή από τον κρατικό κορβανά” προτού ξεκινήσει η μεγάλη λιτότητα.

Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει ενόχληση για το ότι στην Ελλάδα τα κόμματα θεωρούν αυτονόητο να βάλουν για μία ακόμη φορά χέρι στα ούτως ή άλλως άδεια ταμεία, λέγεται. Το αργότερο μετά τις εκλογές θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Bookmark and Share