- Οι αφίξεις στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο!
- Αγκάθι η βίζα και η μείωση των εύπορων επισκεπτών.
- Πτώση 15% το 2012 εμείς, σε άνοδο οι ανταγωνιστές
Τα ρούβλια σώζουν εν μέρει την παρτίδα φέτος, για τον ελληνικό τουρισμό. Ρώσοι και Ουκρανοί επιμένουν έντονα ανοδικά και την τρέχουσα τουριστική περίοδο, στηρίζοντας τον ελληνικό τουρισμό από τις μεγάλες απώλειες που... καταγράφει από τις παραδοσιακές δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Συνολικά οι αφίξεις από τις δύο χώρες αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο φέτος.
Οι αφίξεις τουριστών από τις εν λόγω χώρες θα ήταν ακόμα πιο πολλές, αν οι ελληνικές αρχές δεν «έβγαζαν» για μια ακόμα φορά μόνες τα «μάτια» τους, διατηρώντας τις αναχρονιστικές διαδικασίες στην έκδοση βίζας. Η κατάσταση, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, δεν αναμένεται να βελτιωθεί εντυπωσιακά ούτε φέτος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στις εν λόγω αγορές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του συνήθως φειδωλού σε δηλώσεις Νίκου Δασκαλαντωνάκη, Προέδρου της Grecotel και Επίτιμου Προξένου της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ο οποίος τονίζει: ο φίλος ρωσικός λαός θα επιλέξει την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Εκφράζει ωστόσο τη λύπη του «που η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά δεν ανταποκρίνεται στο θέμα έκδοσης βίζας, ειδικά στην κρίση που πλήττει τον ελληνικό τουρισμό». Ο ίδιος αναγνωρίζει τις δυσκολίες της τρέχουσας χρονιάς τονίζοντας ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση, οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο για την πατρίδα μας, 2012. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις, το 2013 θα αποτελέσει χρονιά τουριστικής ανάκαμψης».
Η τάση
Μέχρι στιγμής ορισμένοι Ρώσοι tour operators εμφανίζουν άνοδο στις προκρατήσεις τους για Ελλάδα μέχρι και 100% συγκριτικά με πέρυσι, αλλά η αναμενόμενη ανέλιξη των μεγεθών δεν πρόκειται να υπερβεί το 20%. Περισσότεροι κατά 150.000 αναμένονται να είναι οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2012 σε σχέση με το επίσης ανοδικό κατά 63% 2011.
Παράλληλα, αυξητική πορεία της τάξης του 19% εμφανίζει και ο μέχρι στιγμής αριθμός των χορηγήσεων θεωρήσεων (βίζα) από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία. Πέρυσι, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 739.000 τουρίστες από τη Ρωσία (αύξηση 63,8%) δαπανώντας το ποσό των 746 εκατ. ευρώ (αύξηση 50,4%) συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της συνολικής εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.
Η συνεχής αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία -όσο βελτιώνεται η διαδικασία έκδοσης βίζας- θεωρείται δεδομένη, αφού η ορθοδοξία, ο ελληνικός πολιτισμός, η γαστρονομία και τα ελληνικά νησιά δημιουργούν ισχυρότατα πλεονεκτήματα για την προσέλκυση του Ρώσου τουρίστα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Οι προτιμήσεις
Προορισμοί όπως η Κρήτη παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλους, ενώ θετική είναι και η παρουσία της Πελοποννήσου φέτος, η οποία φαίνεται να εισέρχεται στο κάδρο των προορισμών για τους Ρώσους. Ακούγεται ακόμη ότι οι Ρώσοι tour operators αρχίζουν να εντάσσουν την Πελοπόννησο στα πλάνα τους ήδη για το 2013, καθώς έχει προγραμματιστεί απευθείας πτήση τσάρτερ προς τα αεροδρόμια της περιοχής.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για ταξίδια προς τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές της Βορείου Ελλάδας, καθώς επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αλλά και μεμονωμένοι τουρίστες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδυάσουν ταξίδια στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας με κοντινές αποδράσεις στη Χαλκιδική, τον Όλυμπο, τη Βεργίνα, την Καστοριά με τις περίφημες γούνες της, αλλά και με θρησκευτικό τουρισμό στο Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.
Ειδικά στο κομμάτι του city break, παρατηρείται εντονότερο ενδιαφέρον από τους Ρώσους για ολόκληρο το έτος, οι οποίοι στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη ως ορμητήριο για εξορμήσεις στην περιφέρεια, αλλά και για αγορές, περιηγήσεις σε μνημεία, γαστρονομία και νυχτερινή διασκέδαση. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα, παρατηρείται από πέρυσι μια μικρή μεταστροφή και μείωση των εύπορων Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας, δίνοντας την θέση τους σε ένα μαζικότερο, αλλά λιγότερο εύπορο κοινό.
Πρόβλημα στην Ουκρανία
Εστία προβληματισμού για δεκάδες επιχειρηματίες του κλάδου αποτελεί η στάση της κυβέρνησης έναντι του αυξανόμενου κύματος τουριστών από την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι από 85.000-90.000 επισκέπτες πέρυσι, φέτος αναμένεται περαιτέρω σημαντική αύξηση σε 140.000-150.000. Ωστόσο το προξενικό γραφείο στο Κίεβο παραμένει υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας.
Το θέμα εξέτασε κατ’ ιδίαν και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα σε δηλώσεις του αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα η Ουκρανία μπορεί να βρει ένα σύμμαχο στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρήσεων Σένγκεν.
Πτώση 15% το 2012 εμείς, σε άνοδο οι ανταγωνιστές
ΜΕ ΠΤΩΣΗ των κρατήσεων της τάξης του 15% ξεκίνησε η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την στιγμή που όλοι οι άμεσοι ανταγωνιστές μας καταγράφουν σημαντικά κέρδη από τους πρώτους μήνες του έτους. Η πτώση των κρατήσεων από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία φτάνει το 30%, από την Αγγλία, τη Σκανδιναβία, το Βέλγιο και την Ιταλία μεταξύ 10% και 20%, ενώ από τη Γαλλία η πτώση κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίθετα, από τις βαλκανικές αγορές οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά σε μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι ενώ από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Τουρκία σε διψήφιο ποσοστό.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΤΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 6,7%, φθάνοντας στις 360.931. Η πτώση στο «Ελ. Βενιζέλος» έφθασε σε 10,7%. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία αυξήθηκαν 4,6%. Στην πρώτη θέση των αφίξεων για τους Ίβηρες βρίσκεται η Αγγλία με αφίξεις 529.350 (αύξηση 5,7%). Εντυπωσιακά ξεκίνησε η χρονιά για την Ισπανία και σε ό,τι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις καταγράφοντας αύξηση 8,6%. Με μικρό ποσοστό, αλλά αύξηση, 0,6% κινήθηκαν θετικά και οι αφίξεις στην Τουρκία.
Στα αξιοσημείωτα για την γείτονα, τα στοιχεία από τη Γερμανία -πρώτη αγορά για την Τουρκία- καθώς οι αφίξεις εμφανίζουν αύξηση κατά 1,6% (113.055). Από την ανερχόμενη για τη γειτονική χώρα ρωσική αγορά οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14,7% (51.918). Στους κερδισμένους στην αρχή της χρονιάς και η Κύπρος, η οποία σημειώνει αύξηση 7,1% στις αφίξεις τουριστών φθάνοντας σε 47.610, σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας. Από την Αγγλία η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 4,9% (16.040) ενώ από τη Ρωσία σημειώθηκε μείωση στις αφίξεις κατά 11% (3.446). Ισοτιμία πηγή.