Μπλόκο στο Ισραήλ από Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μπλόκο στο Ισραήλ από Τουρκία

 
«Βέτο» στη συμμετοχή του Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ βάζει η Τουρκία λόγω της άρνησης του εβραϊκού κράτους να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών του «Μαβί Μαρμαρά» το 2010.





Σε ερώτηση του Reuters εάν η Αγκυρα θα βάλει φρένο στη..  ισραηλινή συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο (20- 21 Μαΐου), Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, τόνισε ότι «δεν δώσαμε τη συγκατάθεσή μας» εξηγώντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία και μολονότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος της, η συμμετοχή του σημαίνει πως βρίσκεται σε θετικό διάλογο με το ΝΑΤΟ και όλα τα μέλη του και, χωρίς να θέτουμε στο περιθώριο το ζήτημα αυτό, θεωρούμε πως δεν είναι αρμόζον για το Ισραήλ να παρευρίσκεται».

Ακόμη υπογράμμισε ότι η χώρα του εξακολουθεί να αξιώνει επίσημη απολογία από ισραηλινής πλευράς και αποζημίωση των θυμάτων της επιδρομής στο πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο του 2010.

Πάντως αρνήθηκε ότι πρόκειται για τουρκικό εμπόδιο στην ισραηλινή συμμετοχή τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι και η γραμματεία του ΝΑΤΟ, έχοντας γνώση της τουρκικής στάσης, δεν θα φέρουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, ενώ και εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για πρόσκληση του Ισραήλ στο Σικάγο. Πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο Κορυφής.
Bookmark and Share