Πανευρωπαικός συναγερμός για Ισπανία-Ιταλία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πανευρωπαικός συναγερμός για Ισπανία-Ιταλία.



Σε επίπεδα συναγερμού πλησιάζει και πάλι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς φαίνεται ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις των φθηνών τριετών δανείων της ΕΚΤ αρχίζουν να εξανεμίζονται.




Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ξεπερνά σήμερα το 5,9% και κινείται προς τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ότι η κυβέρνηση επιμένει στο στόχο της...
μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ του χρόνου, προχωρώντας σε περαιτέρω περικοπές δαπανών 10 δισ. ευρώ από την υγεία και την εκπαίδευση.


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισπανική κυβέρνηση χάνει τη μάχη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών στα δημόσια οικονομικά της, αφότου ο υπουργός Οικονομίας, Luis de Guindos, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης για την Ισπανία.


Οι ανησυχίες επεκτείνονται και στις άλλες χώρες της περιφέρειας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 5,6%, εν όψει και της δημοπρασίας ομολόγων 5 δισ. ευρώ, την Πέμπτη. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κινείται βαθιά στο κόκκινο, χάνοντας πάνω από 2,5%.


Οι φήμες που κυκλοφορούν στις αγορές θέλουν την Ιταλία να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2012 από το 0,4% στο -1,3% με -1,5%.


Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην Ισπανία, λέγοντας ότι η Μαδρίτη δεν έχει εστιάσει αρκετά στα δημόσια οικονομικά της, παρότι έχει σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Bookmark and Share