Σιωπηρές προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σιωπηρές προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ..

"Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι ακόμα και με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης θα παραμείνουν", δήλωσε στους New York Times ο Γκούντραμ Γουλφ, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.



 Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πια διάθεση να...    διαπραγματευθούν εφόσον η χώρα δεν είναι διατεθειμένη αν τηρήσεις το δημοσιονομικό σύμφωνο, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι "η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτική, είναι εθελοντική και ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιλογή". "Δεν μπορείς να είσαι μέλος μιας κοινότητας αν δεν ακολουθείς τους κανόνες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Κάρτσεν Χέφεκερ, ειδικός στο ευρώ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σίγκεν στη Γερμανία, το "χαρτί" που μπορεί να παίξει τώρα η Ελλάδα είναι ο κίνδυνος που μία ενδεχόμενη έξοδός της από το ευρώ θα συνιστούσε για άλλα, μεγαλύτερα, μέλη της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

"Το πολιτικό κόστος της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπερκαλύπτει κατά πολύ το οικονομικό", τονίζει, από την πλευρά του, ο Άλμουτ Μούλερ, αναλυτής στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων

Ωστόσο, "οι προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα σιωπηρά για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει ότι θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα", υπογράμμισε ο Χέριμπερτ Ντίτερ, ειδικός στις διεθνείς χρηματαγορές του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών και Αμυντικών Σχέσεων

Bookmark and Share