Σε μία και μόνη παράγραφο του κειμένου συμπερασμάτων που παρουσίασαν χθες οι υπηρεσίες της Κομισιόν διατυπώνονται μεγάλες αλήθειες για την Ελλάδα.
Αλήθειες που έχουν να κάνουν με τη μελλοντική πορεία του τόπου…
Στις Βρυξέλλες δεν μιλούν τη γλώσσα που μιλά η υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν όσοι ασχολούνται χρόνια με τα ευρωπαϊκά πράγματα, η γλώσσα της κοινοτικής νομενκλατούρας απαιτεί σχεδόν πάντα διπλή ανάγνωση και αποκωδικοποίηση, ώστε να ερμηνευθεί... κατάλληλα.
Φαινόμενο ενδεχομένως κατανοητό, υπό το φως της μακράς ιστορίας των τερατωδών συμβιβασμών που χρειάστηκαν για το στήσιμο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Χθες, ωστόσο, σε μία και μόνη παράγραφο του κειμένου συμπερασμάτων που παρουσίασαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του μνημονίου στην Ελλάδα, παρά τη χρήση διπλωματικής γλώσσας, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να λεχθούν με περισσότερη σαφήνεια:
«Η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων θα πρέπει να υπερνικήσει γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και τις αντιδράσεις ομάδων πίεσης και κατεστημένων συμφερόντων, καθώς και να καταρρίψει μακροχρόνια ταμπού πολιτικής. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης, καλύτερο πολιτικό συντονισμό και αποδοχή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Με άλλα λόγια, αν θέλετε να φτιάξετε το «μαγαζί» που λέγεται Ελλάδα, πρώτον, αντιμετωπίστε το τέρας της γραφειοκρατίας. Αν δεν καταφέρετε να το δαμάσετε, πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην κοινωνία μην περιμένετε να δείτε.
Δεύτερον, αν δεν πατάξετε τη διαφθορά που γεννά αυτή η γραφειοκρατία, μην περιμένετε να δείτε ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, αφού γραφειοκρατία και διαφθορά έχουν καταστεί συνώνυμα στην Ελλάδα.
Τρίτον, αντισταθείτε και χαλιναγωγήστε συντεχνίες, συνδικάτα αλλά και το κρατικοδίαιτο τμήμα της επιχειρηματικότητας, καθώς αποτελούν τις σημαντικότερες ομάδες άσκησης πίεσης στην προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Ελέγχουν πολιτικούς και πολιτικές και αποτελούν ανάχωμα στον υγιή ανταγωνισμό και στη διαφάνεια.
Τέταρτον, καταρρίψτε το πελατειακό κράτος επί του οποίου πορεύεται η χώρα για τριάντα χρόνια και δείτε αν πράγματι η Ελλάδα μπορεί να συντηρεί έναν υπερτροφικό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
Πέμπτον, πάρτε επιτέλους τις αποφάσεις σας σχετικά με την κατεύθυνση όπου επιθυμείτε να κινηθείτε ως χώρα, ως λαός και ως πολιτική τάξη. Αν δεν συνειδητοποιήσει η ίδια η κοινωνία την ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πορεύεται η χώρα, τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει.
Πόσο πιο σαφείς θα μπορούσαν να είναι οι επισημάνσεις της Κομισιόν;
Πόσο πιο ξεκάθαρα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα;
Οι μειώσεις των μισθών για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θέσφατο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσο, όμως, καθυστερεί η υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, τόσο επιτακτικότερη θα γίνεται η υιοθέτηση αυτής της μεθόδου για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών, καθώς και τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα.
Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες θα αυξήσουν την απασχόληση και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ, δίχως αυτές η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να το θέλετε...
Ν.Γ.Δρόσο