Πως σχολιάζει το μεγαλύτερο -παγκοσμίως- επενδυτικό fund τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία.
Εκλογές με αποτελέσματα που θα... μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για ευρωπαϊκή ενοποίηση χαρακτηρίζει τόσο τις γαλλικές και τις ελληνικές, όσο και τις μικρότερου βεληνεκούς τοπικές γερμανικές ο Δρ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού ομίλου της PIMCO με έδρα την Καλιφόρνια.
Ο Ελ Εριάν εκτιμάει ότι αναδεικνύεται πρώτιστα η οργή του εκλογικού σώματος κυρίως απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κρίση, ωστόσο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το ποιες πολιτικές και ποιες δυνάμεις αποτελούν τη διέξοδο για τους πολίτες.
Το σίγουρο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πως επρόκειτο για αντικαθεστωτική ψήφο, αφού «γκρέμισε» έναν απερχόμενο πρόεδρο στη Γαλλία, έριξε τα δύο κλασσικά κυβερνητικά κόμματα της Ελλάδας κάτω από το 50% συνολικά, ενώ έδωσε ένα ακόμη - έστω μικρό- χτύπημα στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι το βασικό στοιχείο είναι η άνοδος των «κομμάτων της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς», γεγονός που το συνδέει με την επιτυχία του ακροδεξιού και με «αντικαθεστωτικό» λόγο Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
Αυτές οι πολιτικές επιλογές, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη ευρωπαϊκών συγκλήσεων σε μια σειρά ζητήματα που απαιτούν συναίνεση. Συμπληρώνει δε, σε μια έμμεση αναφορά στον Ολάντ, ότι οι αγορές δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι ξαφνικά θα ξεπεταχτεί μια τέτοια ευρωπαϊκή ηγεσία που θα πετύχει την άμεση υπέρβαση των εμποδίων για την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική σταθερότητα.
Όσο για τις προοπτικές των αγορών, το υψηλόβαθμό στέλεχος της PIMCO σημειώνει πως μπαίνουν σε μία περίοδο υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, με τους τριγμούς της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης να αυξάνουν. Παράλληλα τονίζει πως το αποτέλεσμα θα μπορούσε υπό συνθήκες να επιδράσει θετικά, αν εκλαμβανόταν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σαν έναυσμα για τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.
Τέλος, και με βάση έρευνα της PIMCO, ο καθηγητής Ελ Εριάν υπογραμμίζει πως μια βιώσιμη συνταγή για την Ευρώπη θα ήταν ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής που να συνέδεε ανάπτυξη και φερεγγυότητα μεσοπρόθεσμα, ισχυρότερα τείχη σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση των κρίσεων, καλύτερο θεσμικό υπόβαθρο και ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.