250.000 πολίτες ...εν αναμονή συνταξιούχοι! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

250.000 πολίτες ...εν αναμονή συνταξιούχοι!

 


Τα ταμεία παραμένουν πρωταθλητής σε οφειλές προς τρίτους, χρωστάνε σε περίπου 250.000 εν αναμονή συνταξιούχους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών,
 στο τέλος Απριλίου του 2012, 2,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων. 




Υπολογίζεται, ότι στο ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι που περιμένουν στην ουρά είναι περίπου...  150.000. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι παρά τις εξαγγελίες των δύο προηγούμενων ετών, ο χρόνος αναμονής της σύνταξης αυξήθηκε.

Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλέον, το συνολικό, κεφαλαιοποιημένο ποσό που απαιτείται για να πληρωθούν όλες οι σωρευμένες υποχρεώσεις για συντάξεις που έχουν θεμελιωθεί, δεν έχουν όμως εκδοθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις από τα αρμόδια ταμεία, θα μπορούσε να τινάξει όχι μόνο το εγχώριο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα.

Υπολογίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ, οι σωρευμένες υποχρεώσεις ξεπερνάνε τα 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουρά για τη σύνταξη βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 με 170.000 άνθρωποι, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και περιμένουν να εκδοθεί η τελική απόφαση. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η αναμονή ξεκινά από 12 και φθάνει τους 18 μήνες, για μια μέση σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ μεικτά, αντιλαμβάνεται ότι ίσως τα 1,5 δισ. να είναι αισιόδοξη εκτίμηση.

Η κατάσταση στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης είναι πολύ χειρότερη. Εκτιμάται ότι υπάρχουν φάκελοι, που έχουν κατατεθεί σε ταμείο εδώ και 4 χρόνια και ακόμη δεν έχουν διεκπεραιωθεί.

Συνολικά, περίπου 250.000 με 300.000 συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ βρίσκονται σε καθυστέρηση. Μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η λίστα αναμονής, στο τέλος του 2012 θα φθάσει, ίσως και να ξεπεράσει, τους 60.000 ασφαλισμένους. Η καθυστέρηση στο ταμείο εφάπαξ ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούν, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που έφυγαν με το καθεστώς εφεδρείας καθώς και όσοι αποχωρήσουν εντός του επόμενου 6μήνου, θα περιμένουν, εάν αντέξουν, ακόμη και 6 με 7 χρόνια!

Τα ταμεία έχουν κηρύξει σε μια σημαντική ομάδα ασφαλισμένων, αυτή των εν αναμονή συνταξιούχων, μια ιδιότυπη «παύση πληρωμών» με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι μια από τις σημαντικές αιτίες της καθυστέρησης. Μια εξίσου σημαντική αιτία, είναι η έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία. Η φυγή στη σύνταξη, είχε διπλό αντίκτυπο στο σύστημα συνταξιοδότησης. Από τη μια, ένας σημαντικός όγκος αιτήσεων μαζεύτηκε ανά ταμείο. Από την άλλη, καθώς ο φόβος για επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης ήταν μεγαλύτερος στο δημόσιο, τα τελευταία δύο χρόνια κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι με σημαντική εμπειρία. Και στο ασφαλιστικό, με τις δαιδαλώδεις διατάξεις και την πανσπερμία ερμηνειών, η έλλειψη εμπειρίας οδηγεί σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, όσον αφορά στην τελική έκδοση των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα έφυγαν 1.500 υπάλληλοι. Έτσι, παρ’ ότι οι οργανικές θέσεις είναι 12.500 στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας υπηρετούν πλέον, 7.500 εργαζόμενοι.

Μπορεί οι δεσμεύσεις περί προσωρινής σύνταξης σε χρόνο μηδέν, ήτοι 45 μέρες από την υποβολή της αίτησης να μην τηρούνται, όμως τους τελευταίους μήνες του 2012, οι πολίτες καταφεύγουν από ανάγκη, στη λύση της προσωρινής σύνταξης.

Παρ’ ότι αρχικά, η πρόβλεψη για καταβολή μερικής σύνταξης, της τάξης του 80% αυτής που χοντρικά θα υπολογίσουν στο ταμείο πως αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης του κάθε συνταξιούχου, τρόμαζε τους ασφαλισμένους, που πίστευαν πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, η κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων, έχει οδηγήσει σε αύξηση των αιτήσεων για προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2012 οι αιτήσεις για προσωρινές συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 2/3 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Bookmark and Share