Το κύμα φυγής στο εξωτερικό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει δουλειά και μετά από λίγο καιρό αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα..
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, σε σημείο που πολλές μεταφορικές εταιρείες να έχουν εγκαταλείψει πλέον το κομμάτι των εισαγωγών-εξαγωγών και να έχουν στραφεί στις μετακομίσεις. Σύμφωνα με μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, το κύμα φυγής στο εξωτερικό έχει...τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει κάποια δουλειά και μετά από λίγο καιρό αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Πάρα πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν καθημερινά από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως προς Γερμανία», επισημαίνει στην «Ι» ο υπεύθυνος της μεταφορικής εταιρείας Βy Hellas, Λ. Σιδηρόπουλος. Οι χώρες όπου καταφεύγουν οι περισσότεροι Έλληνες είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Μάλιστα στη Γερμανία, όπως αναφέρει ο ίδιος, πολλοί οι οποίοι φεύγουν αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, αφού τελικά δεν μπορούν να βρουν και εκεί δουλειά.
Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης της μετανάστευσης που παρατηρείται είναι ότι πολλές μεταφορικές εταιρείες με πολύχρονη παρουσία στον τομέα των μεταφορών έχουν εγκαταλείψει το κομμάτι των εισαγωγών και εξαγωγών και έχουν επιλέξει την οικοσκευή.
«Πάνω από 50 μετακομίσεις το μήνα εκτελεί το γραφείο μας. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναγκάζει τους περισσότερους να αναζητήσουν δουλειά και καλύτερο αύριο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αυστραλία ή την Αμερική», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της ΕuroTrans M. Σταματίου. Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι νέοι άνθρωποι 25-45 χρονών, ενώ δεν είναι λίγες και οι οικογένειες τριμελείς ή και τετραμελείς που μετακομίζουν, αφού εδώ δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε μέρα που περνάει ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που θέλουν να φύγουν, αφού εδώ δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν. Ελπίζουν ότι εκεί που θα πάνε τουλάχιστον θα μπορέσουν να έχουν μια δουλειά και μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι, πάντως, φεύγουν με την ελπίδα ότι όταν ξαναφτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, θα γυρίσουν».
Όσον αφορά το κόστος της μετακόμισης, όπως αναφέρουν στελέχη μεταφορικών εταιρειών, έχει να κάνει με τον όγκο των πραγμάτων, κατά μέσο όρο όμως κυμαίνεται στα 350 έως 400 ευρώ το μέτρο, ενώ η παράδοση γίνεται σε 4 με 5 ημέρες. Αυτό ισχύει για χώρες της Ευρώπης, ενώ όσοι επιλέγουν να μεταναστεύσουν στην Αμερική ή την Αυστραλία, αποφεύγουν να πάρουν πράγματα μαζί τους, αφού το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και ασύμφορο.
Όπως προκύπτει από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής στη Γερμανία, περίπου 23.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη χώρα, δηλαδή 11.000 περισσότεροι. Πρόκειται για αύξηση γύρω στο 90% και μάλιστα η συγκεκριμένη τάση γινόταν σταδιακά εντονότερη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς το πρώτο εξάμηνο το 2011 είχε καταγραφεί αύξηση της τάξης του 84% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, με συνολικά 8.890 μετεγκαταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 44% όσων μετανάστευσαν το 2010 στη Γερμανία διέθετε ακαδημαϊκή μόρφωση, ενώ αύξηση εμφανίζει και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι επιλέγουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας για τις σπουδές τους.
Δεν είναι λίγοι και αυτοί, όμως, που επιλέγουν το Βέλγιο για να κάνουν μια καινούργια αρχή, παρά τις παρόμοιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, στη χώρα καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες, που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, καθώς και εργάτες.
Ενδεικτικό της αυξημένης τάσης για μετανάστευση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τα σχεδόν 80.000 βιογραφικά που έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα Eures από Έλληνες πολίτες σε εργοδότες του εξωτερικού, ενώ η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι τομείς εκείνοι που απορροφούν Έλληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχοϋπάλληλων.
Τέλος, αντιπροσωπευτικά είναι και τα δείγματα πρόσφατης έρευνας της MANPOWER, βάσει της οποίας 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν. Το 40% των ερωτηθέντων έχει ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας για εργασιακούς λόγους, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μετακομίσει σε κάποια ξένη χώρα. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές (88%), οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (72%) και η ευκαιρία για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας (67,5%).
Τι χρειάζεται να κάνετε
1. Έκδοση διαβατηρίου και/ή κάρτας. Να έχετε τα απαραίτητα έγγραφα στα χέρια σας είναι το πρώτο βήμα και η βάση για να μπορείτε να μετακομίσετε στο εξωτερικό.
2. Εργασία. Πολύ σημαντικό βήμα είναι η εξασφάλιση εργασίας. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα online αίτησης, ενώ οι περισσότερες επιδιώκουν κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία. Ελέγξτε εκ των προτέρων τι μπορείτε να περιμένετε και να προετοιμαστείτε γι’ αυτό. Ψάξτε για τις τοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, ρωτήστε τους τι έγγραφα ίσως χρειαστεί να έχετε μαζί σας για την αίτηση όταν θα τους επισκεφθείτε. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να προετοιμάσετε κάποια πράγματα εκ των προτέρων: ανάλογα με τα σχέδιά σας για τη χώρα στην οποία θέλετε να μετακομίσετε, μπορεί να χρειαστεί να έχετε αντίγραφα πτυχίων θεωρημένα από συμβολαιογράφο ή έγκυρη από το ανάλογο ινστιτούτο μετάφρασή τους.
3. Βρείτε μια κατοικία. Είναι βασικό να εξασφαλίσετε μια κατοικία. Ενημερωθείτε για το ύψος των ενοικίων και αναζητήστε πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή επικοινωνήστε με τα τοπικά μεσιτικά γραφεία.
4. Βρείτε μεταφορική εταιρεία. Προσπαθήστε να βρείτε μια αξιόπιστη μεταφορική εταιρεία, ενημερωθείτε, εξετάστε την περίπτωση ασφάλειας για τα αντικείμενά σας, ελέγξτε πόσο θα κοστίσει η μετακόμισή σας.
5. Κάντε τον προϋπολογισμό σας. Αφού πλέον είστε ενήμεροι για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στη χώρα αυτή και το κόστος της ενοικίασης του σπιτιού που θα κατοικήσετε, προϋπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να καλύψετε τις βασικές ανάγκες σας τον πρώτο μήνα παραμονής σας στη χώρα, μέχρι τουλάχιστον να λάβετε τον πρώτο σας μισθό από τη νέα δουλειά. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε διαθέσιμο ένα συγκεκριμένο ποσό στο λογαριασμό τραπέζης, πριν από την άφιξή σας στη χώρα.
6. Αναζητήστε και ενημερωθείτε σχετικά με τους νόμους της χώρας όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση. Αφού θα ζείτε σε άλλη χώρα, καλό θα είναι να γνωρίζετε για τους φόρους που θα πληρώνετε, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οπότε ελέγξτε πού μπορείτε να πληρώνετε, ποιες είναι οι προθεσμίες και βέβαια πόσο θα σας κοστίζει. Για το σκοπό αυτό, χρήσιμο θα σας φανεί να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό λογιστικό γραφείο της νέας περιοχής διαμονής σας