Η γερμανική διγλωσσία συνεχίζεται, αποδεικνύοντας πως ούτε στο Βερολίνο υπάρχει ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος μετά τις εκλογές.
Η Γερμανία ενδέχεται να δώσει κάποια επιπλέον περιθώρια χρόνου στην Ελλάδα, για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά... δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν χθες Γερμανοί αξιωματούχοι, για να τους διαψεύσει όμως στη συνέχεια από το Μεξικό η Ανγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος όχι μόνο δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, αλλά έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ειδικότερα τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία χαλάρωση των όρων του Μνημονίου και απηύθυνε έκκληση προς την Αθήνα να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Εσπευσε δε να ξεκαθαρίσει πως «δεν τίθεται θέμα νέου -τρίτου- πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα», απαντώντας σε όλους όσοι υποστηρίζουν πως αργά ή γρήγορα η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.
Αρχικά, το Βερολίνο είχε ρίξει τους τόνους θεωρώντας τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής ως ξεκάθαρη ψήφο των Ελλήνων υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το χρονικό πλαίσιο, καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις βδομάδες που έχουν χαθεί και δεν πρέπει οι πολίτες να υποστούν τις συνέπειες από αυτό» είπε ο υπουργός.
Ενώ κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις Βεστερβέλε, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είπαν πως είχε διαβουλευτεί με τη Μέρκελ επανειλημμένα το Σαββατοκύριακο για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Τώρα δεν είναι ώρα για καμία έκπτωση στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.
Την εντύπωση ότι η Γερμανία ίσως επιβραβεύσει την Ελλάδα για το εκλογικό της αποτέλεσμα ενίσχυσαν οι ασυνήθιστα ήπιες δηλώσεις τού συνήθως σκληροπυρηνικού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ. Ο τελευταίος δήλωσε πως είναι «ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Διχασμός για ελαφρύνσεις
Διχασμένος όσον αφορά στην προοπτική παραχώρησης ελαφρύνσεων στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εμφανίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times Deutschland, η κατάσταση αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ακόμη και εντός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. «Από τη μια πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά από την άλλη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή πορεία της κυρίας Μέρκελ», επισημαίνεται.