Άρχισαν τα ..όργανα και στην Ισπανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Άρχισαν τα ..όργανα και στην Ισπανία

 
Αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε το ΔΝΤ...







 «Σαφές και συγκροτημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» ζητεί από την Ισπανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες, στην οποία το Ταμείο θα έχει ρόλο επιτηρητή.
Προβλέπει ότι ο στόχος της μείωσης του...  ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί και επισημαίνει πως η οικονομική στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί «από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς» όπως την αύξηση του ΦΠΑ τώρα, και όχι το 2013 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς και μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία και αυτή να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία φτάνει το 24,44%, είναι δηλαδή το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

 Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έδωσε την έγκριση σε 14 από τις 17 επαρχίες της χώρας, που είχαν υποχρεωθεί να κάνουν περικοπές, να δανειστούν περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 Τον Απρίλιο οι 14 από τις 17 περιοχές (η Γαλικία, η Ναβάρρα και η Χώρα των Βάσκων δεν συμμετείχαν) παρέδωσαν στο κράτος 3,9 εκατομμύρια λογαριασμούς, συνολικούς ύψους 17,225 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν μέτρα για να μειώσουν το έλλειμμά τους στο 1,5% από 2,94% που ήταν το 2011.
 Οι αυτόνομες περιοχές θεωρήθηκαν εν μέρει υπεύθυνες το 2011 για την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ισπανίας η οποία πέρσι είχε έλλειμμα 8,9% του ΑΕΠ αντί για 6%, όπως είχε υποσχεθεί.
 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που πρόσφατα υποβάθμισε 11 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και αυτήν της Μαδρίτης, υπογράμμισε ότι οι αυτόνομες περιοχές δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές καθώς τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ύψος-ρεκόρ.
Bookmark and Share