Μια... παρατημένη πόλη αντικρίζουν οι ακριβοθώρητοι τουρίστες της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη όπου η ευταξία αποτελεί άγνωστη έννοια, ενώ αντίθετα η βρομιά και οι ξεχειλισμένοι κάδοι αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της.
Μια πόλη στην οποία δεν υπάρχουν χώροι για τη στάθμευση των πούλμαν τα οποία μεταφέρουν τους... πολύτιμους τουρίστες, ενώ την ίδια ώρα ο καθένας παρκάρει όπου του καπνίσει, ακόμη και πάνω στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, χωρίς κάποιος να τον ελέγξει...
Την κατάσταση που επικρατεί, ή αλλιώς όλα τα προβλήματα που βλέπουν και αντιμετωπίζουν οι τουρίστες κατά την επίσκεψή τους στην πόλη, κατέγραψε το.... Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα, τα οποία εντόπισαν τουριστικοί πράκτορες - μέλη του Επιμελητηρίου (αν και είναι ορατά και γνωστά σε όλους τους Θεσσαλονικείς), τέθηκαν υπόψη του δήμου Θεσσαλονίκης και των αστυνομικών αρχών. Πρόκειται για έξι βασικά προβλήματα, ανάμεσα στα δεκάδες που υπάρχουν, τα οποία αποτελούν δυσφήμηση για την πόλη.
Προσέλκυση
Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας του Επιμελητηρίου να προσελκύσει τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Πώς θα το προσπαθήσει; Με την επιδότηση, κατά τη θερινή περίοδο, του κόστους ξενάγησης τουριστών που επέλεξαν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική και την Πιερία, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ημερήσιες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης. Στόχος του προγράμματος «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη» είναι η τόνωση της κίνησης των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου.
Σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, οι επισκέπτες θα αποβιβάζονται στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους, και θα παραμένουν στην αγορά για ορισμένες ώρες. Για το σκοπό αυτόν το Επιμελητήριο θα τους εφοδιάζει με ειδικό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει χάρτη και πληροφορίες για την πόλη και την αγορά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και προσφορές από καταστήματα, τις οποίες έχει εξασφαλίσει και οργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενίσχυσης των ημερήσιων εκδρομών ξένων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο απευθύνθηκε στον κεντρικό δήμο με αίτημα το χαρακτηρισμό της δεύτερης απότμησης της οδού Εγνατία, στο άγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση προς την πλατεία Δημοκρατίας ως χώρο αποβίβασης και επιβίβασης των τουριστών στα τουριστικά λεωφορεία, με παράλληλη αστυνόμευση του έργου από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης και την Αστυνομία.
Τα προβλήματα
Τα έξι προβλήματα, όπως καταγράφηκαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αφορούν στην καθαριότητα, την έλλειψη τουαλετών, τον ανεξέλεγκτο αριθμό επαιτών, το παρεμπόριο, την παράνομη στάθμευση στην Αριστοτέλους και τους πορτοφολάδες. Αναλυτικότερα κατέγραψε:
1) Την καθαριότητα της πόλης, που είναι τραγική γενικά και ειδικότερα στους χώρους που επισκέπτονται οι τουρίστες. Στην οδό Αριστοτέλους τα πράγματα είναι χειρότερα με οργανικά απόβλητα ακόμη και μέσα στα πάρκα.
2) Την έλλειψη δημόσιων χώρων υγιεινής, τουαλετών (wc). Οπου αυτοί υπάρχουν, δυστυχώς, λειτουργούν ελάχιστες ώρες και η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη.
3) Τον ανεξέλεγκτο αριθμό επαιτών, κυρίως ROM από τη γειτονική Βουλγαρία στην οδό Αριστοτέλους και στο πάρκο της αρχαίας Αγοράς. Τελευταία έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο του παράνομου αγοραίου έρωτα.
4) Το παρεμπόριο, που δημιουργεί μαζί με τους επαίτες τριτοκοσμικές εικόνες και μαστίζει στην κυριολεξία τα νόμιμα καταστήματα.
5) Την άθλια εικόνα του άξονα της οδού Αριστοτέλους με παράνομα σταθμευμένα οχήματα στον πεζόδρομο ιδιαιτέρα μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Αρκετές φορές σταθμεύουν και οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.
6) Τη δράση πορτοφολάδων που δυσφημούν την πόλη μας και απωθούν τους τουρίστες.
Οι επαγγελματίες
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος. «Ολη η πόλη έχει πρόβλημα, αλλά ειδικά το ιστορικό κέντρο, ακόμη και η Αριστοτέλους, βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, όσον αφορά στην καθαριότητα», σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι σοβαρό είναι το πρόβλημα και με τις τουαλέτες. «Πολύ απλά δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ή όπου υπάρχουν, οι τουαλέτες είναι σπασμένες και κατεστραμμένες και υπολειτουργούν. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέες τουαλέτες. Ετσι οι τουρίστες αναγκάζονται να μπουν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πολλές φορές, όμως, οι καταστηματάρχες δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Κάποιες φορές όχι παράλογα. Δεν είναι εύκολα αποδεκτό να πάει σε ένα μαγαζί ένα γκρουπ 40 ατόμων, μόνο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα», επισημαίνει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.
Ο κ. Νικολόπουλος περιγράφει ακόμη την άθλια εικόνα που έρχονται να προσθέσουν στην πόλη οι... εισαγόμενοι, ανάπηροι επαίτες, τους οποίους συναντά πλέον κάποιος σε κάθε δρόμο και σε κάθε γωνιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας για το παρεμπόριο, λέει ότι η Θεσσαλονίκη ενδεχομένως να... κατέχει τα πρωτεία, όσον αφορά στα σεντόνια που είναι απλωμένα παντού, με κάθε είδους πραμάτεια. «Πραγματικά, γίνεται χαμός, από ανθρώπους που πουλάνε τα πάντα. Πέρα από την κρίση, τα μαγαζιά που κλείνουν κατά κύριο λόγο πουλούν αυτά που προσφέρονται ανεξέλεγκτα στο παρεμπόριο: ρολόγια, τσάντες, παπούτσια», λέει.
Χειμαρρώδης ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτει ότι... πληγή για το κέντρο της πόλης αποτελεί ακόμη και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, αφού σταθμεύουν πάνω στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους περιπολικά, μηχανές της Αστυνομίας, τα αυτοκίνητα της Ασφάλειας, ενώ στην περιοχή έχουν εμφανιστεί και περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Οσο για τους πορτοφολάδες, σημειώνει ότι τη μία μέρα οδηγούνται στο τμήμα και την επομένη είναι πάλι έξω και συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους.
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη χώρου στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι με μικρής έκτασης αναπλάσεις, οι οποίες έχουν μικρό κόστος, στο Καπάνι και την Αθωνος, μπορεί να διαμορφωθεί ένας χώρος στον οποίο οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους, να τρώνε και να ψυχαγωγούνται, αφήνοντας στη Θεσσαλονίκη χρήματα.
Οι έμποροι
«Θα συνεισφέρουμε στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου, ωστόσο λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εμείς. Αυτό που επείγει είναι να καθαρίσει η πόλη. Το αμέσως επόμενο είναι να υπάρξει μέριμνα σχετικά με τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στον άξονα της Αριστοτέλους. Διότι έρχονται οι ξένοι, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας, ειδικά στο θέμα των ζώων, και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Τα δύο αυτά ζητήματα εκτιμώ ότι μπορούν να επιλυθούν άμεσα, αφού δεν απαιτούνται χρήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης.
Λέει ότι αν τελικά έρχεται στη Θεσσαλονίκη ικανοποιητικός αριθμός τουριστών, έστω και για λίγες ώρες, θα... σώσει την πόλη που αργοπεθαίνει από την ύφεση. «Πέρσι μόνο με τα κρουαζιερόπλοια και την αισθανθήκαμε τη διαφορά», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαντζαρίδης τονίζει, τέλος, ότι ζωτικής σημασίας είναι να διατεθεί χώρους για να μπορούν να αποβιβάζουν αλλά και να επιβιβάζουν τα πούλμαν τους τουρίστες.
Οι ξενοδόχοι
«Πρόσφατα ολοκληρώσαμε έρευνα ικανοποίησης των πελατών μας, στην οποία οι ίδιοι οι πελάτες μας απάντησαν σε ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν την ικανοποίησή τους για τις ξενοδοχειακές υποδομές και τα εστιατόρια, αλλά και την κακή εικόνα που έχουν για τη δημόσια εικόνα της Θεσσαλονίκης, τις υποδομές, την ευταξία, την καθαριότητα, την ηχορρύπανση, τη στάθμευση, τα σκουπίδια», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
Ο ίδιος λέει ότι σήμερα είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να περπατήσει στην Τσιμισκή, αφού αναγκάζεται να κάνει διαρκώς σλάλομ ανάμεσα στα σεντόνια που απλώνουν αυτοί που ασχολούνται με το παρεμπόριο. «Αλλά και ο πεζόδρομος της Αριστοτέλους, που είναι ένας από τους ομορφότερους της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι εγκαταλειμμένος και βρίσκεται σε κακό χάλι. Εξάλλου, παντού συναντά κανείς αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες, που έρχονται να προσθέσουν στην άσχημη εικόνα της πόλης», προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης λέει ότι η ούτως ή άλλως κακή εικόνα επιτείνεται από τα έργα του μετρό, αλλά και τα έργα ανάπλασης της Παραλίας.
Οι τουριστικοί πράκτορες
«Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα με πολύ καλές διαθέσεις. Αγαπούν τη χώρα μας, τις ομορφιές της και τον πολιτισμό της. Ομως η εικόνα που αντικρίζουν επισκεπτόμενοι τη Θεσσαλονίκη δεν είναι η καλύτερη δυνατή», αναφέρει ο Βλαντής Παρασκευόπουλος, από το πρακτορείο «Μουζενίδης Travel», το οποίο διακινεί τουρίστες που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Ο κ. Παρασκευόπουλος λέει ότι μπορούν άμεσα να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της καθαριότητας, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το λαθρεμπόριο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, «ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οπότε μετανάστες προσπαθούν πολύ φορτικά και πιεστικά να πουλήσουν βραχιολάκια στους διερχόμενους τουρίστες, καταφέρνοντας να γίνουν πολύ ενοχλητικοί».
«Ο τουρίστας δίνει τα χρήματά του για να πάει να δει όμορφα μέρη, να ξεφύγει από την καθημερινότητά του, να αλλάξει παραστάσεις και να ξεκουραστεί. Από τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη πνίγεται από τη βρομιά και τα σκουπίδια, είναι δεδομένο ότι δεν θα του αφήσει θετικές εντυπώσεις. Και αν οι ιθύνοντες δεν μπορούν να καθαρίσουν την πόλη, ας καθαρίσουν τουλάχιστον τους χώρους γύρω από τα μνημεία και τα αξιοθέατα», επισημαίνει ο Σταύρος Παλυβούτας, από το «Δοξάκης Tours», το οποίο διακινεί κυρίως Πολωνούς, Τσέχους και Σλοβάκους.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το Καπάνι αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο μελανά σημεία της Θεσσαλονίκης, αφού η δυσοσμία κυριαρχεί και πολλές φορές έξω από τους κάδους υπάρχουν αποφάγια και κόκαλα, όπου τα αδέσποτα κάνουν... πάρτι.
«Απελπιστική είναι η κατάσταση και με τις τουαλέτες. Η πρώτη στάση που κάνουν συνήθως οι τουρίστες, μετά το ταξίδι τους προς τη Θεσσαλονίκη, είναι ο Λευκός Πύργος. Εκεί ο χώρος ανακαινίστηκε πρόσφατα, όμως οι τουαλέτες είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση, αφού τα καζανάκια δεν λειτουργούν και δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστούν τα συστήματα ροής νερού. Οι τουαλέτες αποτελούν ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπάρχουν έστω και με πληρωμή», υπογραμμίζει ο κ. Παλυβούτας.
Μιλά επίσης για την ελλιπή σήμανση στα μνημεία, λέγοντας ότι δεν προβάλλονται σωστά. «Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να αποτελεί το στολίδι των Βαλκανίων. Αρκεί να υπάρξει βούληση, σχέδιο και οργάνωση», καταλήγει.
πηγή Αγγελιοφόρος