"Από όλα τα παιχνίδια της Γερμανίας που έχει δει η Αγκελα Μέρκελ κανένα παιχνίδι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το παιχνίδι αυτής της Παρασκευής.
Σχολιαστές σε όλο τον κόσμο έχουν καταρτίσει ένα κατάλογο με λογοπαίγνεια και πολιτική ειρωνεία για ένα παιχνίδι που έχει ήδη ονομαστεί «το Derby του Χρέους",γράφει ο Independent..
Με αφορμή το αυριανο παιχνίδι Ελλάδας - Γερμανίας, η αγγλικη εφημερίδα Ιντιπέντεντ αναλύει την σημασία της πολιτικής στο ποδοσφαιρο και γιατι το... αυριανό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορει να χάσει η Γερμανία.
"Από όλα τα παιχνίδια της Γερμανίας που έχει δει η Αγκελα Μέρκελ κανένα παιχνίδι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το παιχνίδι αυτής της Παρασκευής. Σχολιαστές σε όλο τον κόσμο έχουν καταρτίσει ένα κατάλογο με λογοπαίγνεια και πολιτική ειρωνεία για ένα παιχνίδι που έχει ήδη ονομαστεί «το Derby του Χρέους".
Παρεμπιπτόντως η Γερμανία, δεν είναι καινούργια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες με πολιτικά υπονοούμενα. Η Μέρκελ ήταν μόλις είκοσι ετών, όταν η πρώην Δημοκρατία της Γερμανίας, έπαιξε το πρώτο και μοναδικό επίσημο παιχνίδι της εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.
Οι εικόνες του Jürgen Sparwasser να προσπερνάει τον Berti Vogts και να σκοράρει έχουν γίνει από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το 1-0 σήμαινε ότι το κομμουνιστικό έθνος διατήρησε, καθ 'όλη την σαραντάχρονη ιστορία του, ένα σερί νικών.
Αν πάμε ακόμη πιο πίσω, στο 1954, θα βρούμε μια από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις στη μεταπολεμική Γερμανία. Το «Θαύμα της Βέρνης", όταν η Δυτική Γερμανία του Sepp Herberger νίκησε 3-2 την Ουγγαρία για να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν ένα παιχνίδι που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική. Ήταν μια καθοριστική στιγμή στην πολιτιστική ταυτότητα του νεοσύστατου Bundesrepublik που εν μέρη καταστράφηκε καθώς κάποιοι από το πλήθος άρχισαν να τραγουδάνε τον απαγορευμένο πρώτο στίχο του εθνικού ύμνου.
Σε σύγκριση με αυτές τις καθοριστικές στιγμές της εποχής, το παιχνίδι με την Ελλάδα μπορεί να φαίνεται κάπως ασήμαντο. Βέβαια οι παίκτες και στις δύο πλευρές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να μην μπλεχτούν στην πολιτική. Ο Lars Bender είπε στον γερμανικό Τύπο ότι «το πολιτικό υπόβαθρο δεν θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», ενώ στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μανιάτης δήλωσε ότι "είναι μόνο ένα άθλημα - φυσικά είναι μια δύσκολη στιγμή, αλλά θα παίξουμε για να κάνουμε τους Έλληνες θαυμαστές μας ευτυχισμένους" .
Κατά πάσα πιθανότητα, η πολιτική σημασία αυτού του παιχνιδιού θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι μια γερμανική νίκη και λογικά δεν θα προκαλέσει ένταση εντός και εκτός γηπέδου. Ωστόσο μια Ελληνική νίκη θα μπορούσε εύλογα να είναι διαφορετική. Αν και αυτό που είπε ο Μανιάτης είναι σωστό αυτό που μας έδειξαν οι Sparwasser και Herberger στο παρελθόν γρήγορα μας υπενθυμίζουν πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η επίδραση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αυτό είναι μια θαυμάσια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο σήμερα. Για τους Έλληνες είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Lars Bender "μια ευκαιρία για να ξεχάσουν τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων", και για τη Γερμανία είναι άλλο ένα βήμα στο δρόμο για το κύπελλο. Και ανεξάρτητα από το πόσο οι παίκτες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική, για την 'Φραου' Μέρκελ, είναι ένα παιχνίδι που η χώρα της απλά δεν μπορεί να χάσει."