Η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε δυσαρεστημένη για το ύψος των κονδυλίων και τους τομείς που αυτά θα διατεθούν στην χώρα. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική και ένα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η ορθολογική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι ζωτικοί στόχοι της... Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη διαφωνία της στην διαχείριση του πέμπτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2014 - 2020 και εμφανίστηκε δυσαρεστημένη για το ύψος των κονδυλίων και τους τομείς που αυτά θα διατεθούν στην πατρίδα μας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.
Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, ενώνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αναφέρεται ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική και ένα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της πρώτης μέρας της συνόδου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, είναι το πακέτο ενίσχυσης 120-130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη.