Οι «τιμωροί» ομολόγων σορτάρουν γερμανικά ομόλογα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι «τιμωροί» ομολόγων σορτάρουν γερμανικά ομόλογα..

Μέρα με την μέρα χειροτερεύει η κατάσταση για τα ομόλογα της Γερμανίας.

Το ασφαλές καταφύγιο της Ευρώπης- το οποίο δανειζόταν με μηδενικά επιτόκια στα κοντινής διάρκειας ομόλογα και έως πρόσφατα 1,3% στα δεκαετή- αρχίζει  και «τρίζει» καθώς οι...    «τιμωροί» ομολόγων έχουν βάλει στο μάτι και τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα. Κι αυτό είναι ένα σημάδι ενός επερχόμενου αρμαγεδώνα στις αγορές.

Η απόδοση της δεκαετίας ανήλθε σήμερα στο 1,53% έναντι 1,48%  της περασμένης εβδομάδας καθώς πολλοί επενδυτές σορτάρουν γερμανικά ομόλογα. Στην κορύφωση της κρίσης το γερμανικό ομόλογο αναφοράς έφθασε στο χαμηλότερο σημείο μετά το πόλεμο στο 1,30%.
Προς το παρόν η κατάσταση για την Γερμανία δεν είναι ανησυχητική, αλλά όταν οι τιμές του ομολόγου πέσουν κάτω από τη σημερινή τιμή 102 τότε θα ξεκινήσει η ίδια τεχνική διαδικασία με την οποία τα ελληνικά ομόλογα έφθασαν να έχουν spread 1000 μονάδες όταν την ίδια στιγμή η Αθήνα «καιγόταν».
Κάθε ημέρα μερικοί πωλητές πωλούσαν μερικά ελληνικά ομόλογα και διαμόρφωναν το κλίμα ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν οι δηλώσεις περί χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, με μια διάταξη η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επιτρέψει την πώληση ομολόγων δίχως να τα κατέχουν. Έτσι, έφθασαν τα ελληνικά ομόλογα στο μη περαιτέρω, ειδικά όταν το ελληνικό δημόσιο να πάρει όσα χρήματα τους έδιναν οι αγορές τον Φεβρουάριο του 2010.

Η Γερμανική οικονομία δεν είναι ελληνική διαθέτει εξαγωγές, ωστόσο οι δανειστές θα αρχίσουν να πιέζουν και τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα – στα οποία έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους όλοι οι Ευρωπαίοι του Νότου ( Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες ).               

Bookmark and Share