Ελπίδες για λύση στο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ελπίδες για λύση στο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων

 

Μετά τη γενική κατακραυγή και υπό το φόβο της κοινής γνώμης εν όψει εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα φαίνεται πως ..ξύπνησαν απ΄το βαθύ λήθαργο.




 Ελπίδες ότι ίσως ακόμη και από σήμερα ξεκινά από τα νοσοκομεία η χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς δημιουργεί διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ υπουργείου υγείας και...   εταιριών παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων.

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Σκάι) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, διαβεβαίωσε ότι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ο κ. Κίττας τον διαβεβαίωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής των φαρμάκων για καρκινοπαθείς.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε σε συνέντεύξή του στον ρ/σ «Βήμα Fm». ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Γεράσιμος Βουδούρης.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπ. Υγείας Χρήστο Κίττα θα έχει σήμερα στη 1 μμ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες στις οποίες υποχρεώνονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς σοβαρών νοσημάτων για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους (θέμα που ανέδειξε με πρωτοσέλιδό του το Εθνος) αποτέλεσε θέμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το Σαββατοκύριακο.

«Οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να ταλαιπωρούνται άλλο. Οφείλουμε να βάλουμε πάνω από όλα την υγεία των Ελλήνων πολιτών και ιδίως εκείνων που στερούνται οικονομικής δυνατότητας» δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς γνωστοποιώντας ότι επικοινώνησε σε με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο τον οποίο παρότρυνε να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων ιδιαίτερα στους πάσχοντες από βαριά ή χρόνια νοσήματα.

«Καλώ τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση και να μην στερήσουν από τους πολίτες, που δεν φταίνε σε τίποτα, την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών Υγείας στον κρίσιμο χρόνο που διανύουμε. Η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

«Να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες η προμήθεια των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και αυτά να διατεθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ» ζήτησε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό

Απίο την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Μαρκόπουλος μίλησ εγια συνεχιζόμενη «αθλιότητα με την πολιτική για το φάρμακο» καθώς και για «απάθεια και η ανεπάρκεια των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών».


«Αν υπήρχε κυβέρνηση, θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς» δήλωσ ετην Κυριακή ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδο, επισημαίονοντας ότι η πηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση και ζητώντας να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.


Στις δηλώσεις Λοβέρδου απάντησε το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του Συνασπισμού.

«Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ακυβερνησία» σχολίασε ο ΣΥΝ.


Ο πρώην υπουργός Υγείας ανταπάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, με γραπτή του δήλωση.

«Κρατήσαμε όλες τις υποδομές και λειτουργήσαμε 4 νέες. Ιδρύσαμε τον ΕΟΠΥΥ, που όλοι δέχονται την αναγκαιότητά του. Αν δεν υπήρχαν οι δεύτερες εκλογές, θα είχαμε πάρει χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για περισσότερη χρηματοδότηση κι εξόφληση οφειλών. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πού θα βρουν τα χρήματα να τον χρηματοδοτήσουν στις 18 Ιουνίου; Σε όλες τις αλλαγές ήταν εχθρικοί. Ακόμη και στις πολιτικές που γλίτωσαν 2 δισ. από τη φαρμακευτική σπατάλη ήταν αντίθετοι» αναφέρει στη δήλωσή του.
Bookmark and Share