Συστάσεις για επιτάχυνση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Συστάσεις για επιτάχυνση

Ο Λευκός Οίκος ανέμενε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είναι γεγονός πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε ιδιαίτερες συζητήσεις, κατακρίνουν τις καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν όλες τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η κρίση χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης.





Είναι χαρακτηριστικό ότι...   αξιωματούχος που ενημέρωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας τους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνόδευαν την Παρασκευή τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Κολοράντο, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης, για να μην ενταφιαστούν οι πιθανότητες επανεκλογής του Αμερικανού ηγέτη, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Είναι γεγονός πως η προεκλογική εκστρατεία δεν εξελίσσεται ομαλά για τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, και από τις δημοσκοπήσεις αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της οικονομίας αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου για τις εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ήταν επιφυλακτική και σύμφωνα με πληροφορίες ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνι χαρακτήρισε μεν ενθαρρυντική την πρόοδο που επιτεύχθηκε, αλλά δεν έκρυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί και περιμένει πολύ περισσότερα από τους Ευρωπαίους.

Θα συνεχίσει το πρέσινγκ
Παρατηρητές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι «από τις δηλώσεις του κ. Κάρνι φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα σταματήσει την άσκηση πιέσεων» στους ηγέτες της Ευρώπης. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, τόνισε ότι απομένουν να διευκρινιστούν πολλές λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι οι χώρες της ζώνης του Ευρώ θα χρειαστεί να λάβουν περισσότερα μέτρα.

Ο κ. Κάρνι, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο Air Force One, σημείωσε ότι «χαιρετίζουμε τις ενδείξεις ότι οι ηγέτες του ευρώ σημείωσαν πρόοδο καθώς παλεύουν με τις προκλήσεις αυτές. Επίσης σημειώσαμε ότι αυτές οι δυσκολίες δεν θα επιλυθούν μέσα σε μία νύχτα και απομένει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του Λευκού Οίκου ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να μη διασπαστεί η Ευρωζώνη και τόνισε πως «είναι ενθαρρυντικό οι ηγέτες να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την πίεση των αγορών και να αναλάβουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και να κάνουν σχέδια για την προώθηση της ανάπτυξης και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής».

Σε άλλη ερώτηση εάν ο Αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους να πάρουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλά επιβεβαίωσε ότι στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η υφυπουργός Λαέλ Μπρέιναρντ. «Είναι, είπε, μια συνεχής διαδικασία βημάτων που πρέπει να γίνουν. Μετά τις συνόδους των G8 και των G20 υπήρξε δέσμευση από τα μέλη της Ευρωζώνης να εστιάσουν στην ανάγκη για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και για τη δημοσιονομική εξυγίανση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

πηγή: Έθνος της Κυριακής
Bookmark and Share