Ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται με περικοπές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται με περικοπές.


Νομοσχέδιο με το οποίο θα περικοπούν οι αποδοχές 200.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που διέπονται από το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, προωθεί η κυβέρνηση. Υστερα από απαίτηση της τρόικας θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου..

 Eρχονται, εν μέσω καύσωνα, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας.


Πρόκειται για ένα.  ξεχασμένο μέτρο, που όμως περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και, μάλιστα, έχει προϋπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών για το...  δεύτερο εξάμηνο του έτους 200 εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση μέσα στο καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να βρει ισοδύναμα μέτρα, αλλά οι επικεφαλής της τρόικας ήταν κατηγορηματικοί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο και έχουν υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αφορά 200.000 λειτουργούς του Δημοσίου (ένστολους, ιατροούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ, και αρχιερείς), όμως όπως μας είπε «αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, οι εταίροι μας δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης και δεν θα έχουμε διαθέσιμα στα τέλη Αυγούστου να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Το μήνυμα, άλλωστε, που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήταν ξεκάθαρο.
«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου», είπε χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, όπου γίνεται αναφορά σε μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια. Προστίθεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες περικοπές θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και να αποδώσουν φέτος 0,1% του ΑΕΠ ή 200 εκατ. ευρώ και 0,2% του ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ το 2013. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι εφόσον η κυβέρνηση εξειδικεύσει με νόμο τις... επιταγές του Μνημονίου, οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τον τρέχοντα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα επαναφέροντάς το σε... τροχιά, ζητώντας παράλληλα από την τρόικα να μη ζητήσει πρόσθετα μέτρα για φέτος σε περίπτωση που διατηρηθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Η μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος θα προκαλέσει με μεγάλη πιθανότητα απόκλιση από τους αρχικούς στόχους. Αυτή η απόκλιση δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεγάλες περικοπές να γίνουν σε τέσσερα αντί σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό, «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 12 δισ. ευρώ».

ΕΝΣΤΟΛΟΙ
«Οδηγός» το Μισθολόγιο του Στρατού
«Οδηγός» για την αλλαγή των ειδικών μισθολογίων στους ένστολους θα αποτελέσει το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα «συμπαρασύρει» και τους υπόλοιπους ένστολους (αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ.).

Στις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί με βάση την «αρχιτεκτονική» του Ενιαίου Μισθολογίου, τις μεγαλύτερες περικοπές, που θα φτάσουν μέχρι και 30%, θα υποστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).

Αναμένεται να καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και να παραμείνουν μόνο τρία: το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης. Σχεδιάζεται να αποδοθεί στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

Χρονοεπίδομα
«Κλειδί» για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια αποτελεί το «χρονοεπίδομα» ή «επίδομα χρόνου υπηρεσίας» που αποδίδεται στους δημόσιους λειτουργούς, το οποίο αυξάνει γεωμετρικά το μισθολογικό κόστος.

Το «χρονοεπίδομα» που υπολογίζεται και στο ποσό της σύνταξης των υπαλλήλων ορίζεται σήμερα σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού και αποδίδεται ανά διετία και μέχρι 14 διετίες προσαυξάνοντας στο τελικό στάδιο τον βασικό μισθό κατά 60%.

Η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του χρόνου καταβολής του «χρονοεπιδόματος» σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της διετίας (κάθε 4 ή 8 χρόνια), ή ακόμα και η κλιμακωτή απόδοσή του (κάθε διετία μέχρι τα πρώτα 10 χρόνια υπηρεσίας και κατόπιν κάθε 4 ή 8 χρόνια).

Προστασία για τα χαμηλά κλιμάκια
Ψαλίδι για τους υψηλόμισθούς
«Μειώσεις - εξπρές» που θα φτάνουν μεσοσταθμικά στο 12%, αλλά δεν θα είναι οριζόντιες στο σύνολο των περίπου 200.000 υπαλλήλων, θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την περικοπή των ειδικών μισθολογίων που θα καταθέσει άμεσα στο Κοινοβούλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα συρτάρια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί κατά καιρούς σχετικά με τις μειώσεις στις αποδοχές περισσοτέρων από 200.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, που αντιστοιχούν στο 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου (περίπου 5,9 δισ. ευρώ).

Οι περικοπές προβλέπουν την κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων, την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και τη σύνδεση μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα. Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είναι οι υψηλόμισθοι, που σε αρκετές περιπτώσεις θα απολέσουν περισσότερο από το 20% των αποδοχών τους.

Οι μειώσεις δεν θα έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «προστατευτούν» οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων (χαμηλόβαθμοι ένστολοι του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες και γιατροί), όπου θα επιδιωχθεί να μην υποστούν νέες μειώσεις στις... περιορισμένες αποδοχές τους. Ενδέχεται να καταγράψουν και μικρές αυξήσεις (3-5%) στις τελικές αποδοχές τους, με την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Ενσωμάτωση
Η εφαρμογή των περικοπών θα πραγματοποιηθεί με «οδηγό» το Νέο Μισθολόγιο που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ενσωματωθεί ένα μέρος των επιδομάτων στον βασικό μισθό που θα καταγράψει αυξήσεις.

Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα διατηρηθούν μόνο 3-4 ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων.

Τα επιδόματα που αναμένεται να διατηρηθούν είναι όσα παρέχονται για την κατάληψη θέσης ευθύνης, όσα συνδέονται με την ειδική απασχόληση κάθε κλάδου (επικίνδυνης εργασίας ή ειδικής απασχόλησης για τους ένστολους, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς κ.τ.λ.), η οικογενειακή παροχή και το επίδομα χρόνου εργασίας (χρονοεπίδομα), το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των περικοπών, αφού ανεβάζει γεωμετρικά το μισθολογικό κόστος.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια θα επιδιώξουν την επιβολή κοινής φιλοσοφίας αμοιβών σε υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων με τον στενό δημόσιο τομέα χωρίς να εξισώνουν τις αποδοχές.
Κώστας Τσαχάκης - Νίκος Β. Τσίτσας
Bookmark and Share