Στην "αποκρατικοποίηση μπλόφα" του Ανδρέα Παπανδρέου του 1985 που "βάφτισε" τις ιδιωτικοποιήσεις σε μετοχοποιήσεις για να αποφύγει το πολιτικό κόστος καταφεύγει και η σημερινή κυβέρνηση.
Η πρώτη εικόνα του επικεφαλής της task-force κ. Ράιχενμπαχ για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αποκρατικοποίηση είναι τουλάχιστον... απογοητευτική όπως κατάλαβαν, από τα συμφραζόμενά του, ισχυροί παράγοντες της αγοράς (με επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση) που σχολίασαν: “Αν είναι να περιμένουμε από τον Ράιχενμπαχ να παίξει τον ρόλο του Ρομπέν των Δασών της ανάπτυξης καλύτερα να σταματήσουμε να ελπίζουμε”.
Η ανάμειξη του ονόματος του κ. Ράιχενμπαχ στην συζήτηση για την αποκρατικοποίηση έγινε όταν εκφράσθηκε άποψη εκπροσώπων ομίλων που έχουν ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και την ΔΕΠΑ και τα λιμάνια να παραδοθούν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής τεχνικής ομάδας όλες οι προτάσεις που λιμνάζουν σε υπουργικά γραφεία για συμμετοχή επενδυτών στο υποτιθέμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και να ζητηθεί παρέμβαση για συνύπαρξη της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική αποκρατικοποίησης.
Ο αντίλογος που συνόδευσε το παραπάνω σχόλιο ήταν ότι "Κάτι δυναμικό πρέπει να γίνει γιατί αν δεν συνδυαστεί το όποιο πρόγραμμα ανάπτυξης και με ιδιωτικοποιήσεις και υποχρεώσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα καθώς η κυβέρνηση θα "βολευτεί" πολιτικοποιώντας το όλο θέμα (με διάφορα προσχήματα) και θα προχωρήσει σε τακτικές που δεν θα έχουν καμία σχέση με πραγματική αποκρατικοποίηση”.
Η αλήθεια είναι, πράγματι, ότι δύο ημέρες πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμη ούτε το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην αποκρατικοποίηση και δεν έχει συζητήσει απολύτως τίποτε με τους υπουργούς των τομέων για την μορφή του προγράμματος που θα ακολουθηθεί.
Το πρόσχημα είναι (όπως κάθε φορά) ότι η πώληση μέρους του κρατικού επιχειρηματικού τομέα είναι υπόθεση πολύπλευρη που επηρεάζεται ακόμη και από υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση... Άλλη πρόφαση είναι (θα φανεί τις επόμενες ημέρες) ότι δεν μπορούν να πωληθούν κρατικές επιχειρήσεις πριν ολοκληρωθεί η πολιτική απορροφήσεων και μετατάξεων.
Αυτά τα "μασημένα λόγια" εισέπραξε και ο κ. Ράιχενμπαχ από τις πρώτες επαφές του με οικονομικούς υπουργούς που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση.
Και όπως κατάλαβαν οι συνομιλητές του η κυβέρνηση εκτός από φραστικές διαβεβαιώσεις και ευχές δεν παρουσιάζει κανένα χειροπιαστό επιχείρημα για την αποκρατικοποίηση με την έννοια της πώλησης κρατικών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για αντίληψη και για πρώτη εικόνα που επιβεβαιώνεται και από ενδιαφερόμενους (για τις ιδιωτικοποιήσεις) παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκφράζουν μέχρι και την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση βλέπει περισσότερο σαν "παιχνίδι σκακιέρας" τις συζητήσεις με την Τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη το θεωρεί κορυφαίο θέμα της μάχης του στην Βουλή.
Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ακόμη (αναλύοντας τα πρώτα στοιχεία των διαλόγων που είχαν με οικονομικούς υπουργούς) ότι η κυβερνητική πολιτική μάλλον θα παραμένει στην διάλυση ή συρρίκνωση ασήμαντων υπηρεσιών και Οργανισμών (άσχετων από όσα αφορά μια πραγματική πολιτική αποκρατικοποιήσεων) και σε ό,τι αφορά τους τομείς εκείνους για τους οποίους υπάρχει ήδη συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα περιγράψει απλώς κάποιες μορφές στρατηγικών συμμαχιών που θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις...
Και σύμφωνα με αυτή την αίσθηση οι ίδιοι παράγοντες προβλέπουν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν μεν εντυπωσιακές αναφορές για την συρρίκνωση του κράτους αλλά η δεύτερη ανάγνωση τους θα παραπέμπει σε “τεχνικές” ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου που μεγάλωνε το κράτος δια της μεθόδου των μετοχοποιήσεων...
capital.gr