Επενδύουν ασταμάτητα σε μεταχειρισμένα και νέα πλοία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Επενδύουν ασταμάτητα σε μεταχειρισμένα και νέα πλοία

 



5,3 δισ. δολάρια ξόδεψαν οι Ελληνες εφοπλιστές για ναυπηγήσεις και μεταχειρισμένα πλοία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012!







Κυρίαρχοι των επτά θαλασσών αποδεικνύονται για ακόμη μια χρονιά μέχρι στιγμής οι Ελληνες εφοπλιστές, που παρά τη διεθνή ύφεση πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις στη ναυτιλία.
Ενδεικτικό της μεγάλης δυναμικής που διαθέτουν οι Ελληνες...  πλοιοκτήτες στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία είναι ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου επένδυσαν κεφάλαια για μεταχειρισμένα πλοία και για ναυπηγήσεις συνολικής αξίας, 5,3 δισ. δολάρια, όταν στο ίδιο διάστημα οι Κινέζοι επένδυσαν μόλις 1,75 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, τα ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια τοποθέτησαν συνολικά 70 νέες παραγγελίες, συνολικής αξίας επενδυμένου κεφαλαίου άνω των 3,6 δισ. δολαρίων, ενώ 15 συνολικές παραγγελίες πλοίων σημειώθηκαν με άγνωστη τιμή ναυπήγησης. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν επενδύσεις, τοποθετώντας νέες παραγγελίες τόσο στον τομέα των φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου και των δεξαμενόπλοιων όσο και στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Μάλιστα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε σημαντική αύξηση παραγγελιών σε ποσοστό 26%, που οφείλεται στην εκτόξευση κατά 600% των νέων παραγγελιών σε containers, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Αμείωτο ενδιαφέρον
Στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων οι Ελληνες εφοπλιστές, παρόλο που εμφανίζουν 13% υποχώρηση των επενδύσεων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011, έχουν προχωρήσει στην αγορά 83 πλοίων, συνολικής αξίας 1,7 δισ. δολαρίων.
Διανύοντας το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, οι Ελληνες επενδυτές, όπως σημειώνει ο οίκος Golden Destiny, φαίνεται να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους στις ναυτιλιακές επενδύσεις, παρά τις δυσκολίες στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και την κρίση της Ευρωζώνης, με έντονη δυναμική στον τομέα των bulk carriers και tankers προς την αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων.
Bookmark and Share