Φορολογία χαμένων αξιών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Φορολογία χαμένων αξιών..

 


Επειδή πολλαπλασιάζονται όσοι αποφεύγουν την πραγματικότητα, υπενθυμίζουμε ότι φθάσαμε στο φθινόπωρο του 2012.
Αυτό, βέβαια, δεν έχει σημασία για εκείνους οι οποίοι τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν ειδοποιήσεις για να εξοφλήσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2009, του 2010, του 2011 και φυσικά το χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του 2012!







Το χρεοκοπημένο ελληνικό Δημόσιο τώρα κατάφερε να εκδώσει τις σχετικές ειδοποιήσεις για τους φόρους που εκκρεμούσαν χρόνια, με δική του ευθύνη. Φορολογεί αξία...   ακινήτων που στο μεταξύ έχει χαθεί και είναι αμφίβολο αν ποτέ επανέλθει στα επίπεδα πριν από την κρίση, όταν κάποιοι αγόραζαν.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της παράλογης φορολογικής πραγματικότητας.
Είναι κοινό μυστικό ότι τα...  τέσσερα τελευταία χρόνια δεκάδες δισ. καταθέσεων έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, σε αναζήτηση ασφαλέστερων προορισμών.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικευμένος στα χρηματοοικονομικά για να γνωρίζει ότι εγχώριες και ξένες τράπεζες εξυπηρετούσαν τους πελάτες που ήθελαν να εξαγάγουν τα λεφτά τους μακριά από την Ελλάδα.
Και ενώ όλα αυτά είναι πασίγνωστα, έρχεται η έκπληξη. Μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν φορολογουμένους οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το 2009 και δεν είχαν δηλώσει ανάλογα εισοδήματα. Και υποτίθεται ότι ο γιατρός κ. Χ.Χ. έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ενώ δηλώνει χαμηλό εισόδημα, ο μηχανικός κ. Χ.Χ. έχει καταθέσεις που υπερβαίνουν πολλές φορές τα φανερά εισοδήματά του, όπως βέβαια και ο υδραυλικός κ. Χ.Χ, ο αστρολόγος κ.λπ.
 Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά αποκαλύπτονται επειδή ο αρμόδιος αντικαταστάθηκε πριν από λίγες μέρες και προφανώς ο νέος αρμόδιος πρέπει να ενημερωθεί ώστε να κάνει ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι, τα χρόνια που πέρασαν!
Εφόσον δεν υπάρχει πλέον τραπεζικό απόρρητο έναντι του Δημοσίου και οι συγκεκριμένοι έχουν καταθέσεις που δεν καλύπτονται από εισοδήματα περασμένων ετών ή έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., ένα ευνομούμενο (χρεοκοπημένο) κράτος θα τους είχε ήδη καλέσει να εξηγήσουν πώς απέκτησαν τις καταθέσεις ώστε να φορολογηθούν αν δεν δικαιολογούνται από φανερές πηγές. Για λόγους ισονομίας το ίδιο έπρεπε να ισχύει και για όσους έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται, αλλά τις κράτησαν στις ελληνικές τράπεζες.
Το ελληνικό κράτος δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον οδυνηρό αυτόν τρόπο που ενδεχομένως θα έχει και παρενέργειες, όπως η αποφυγή των τραπεζικών καταθέσεων.
Προτιμά να μη φορολογεί πραγματικές καταθέσεις, αλλά ανύπαρκτες πλέον αξίες. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα γιατί η απόκλιση καταθέσεων από τα φορολογημένα έσοδα ίσως αφορά και εκείνους που θα εισηγηθούν το μέτρο, όσους το ψηφίσουν και τους άλλους που θα το εφαρμόσουν.
Το ελληνικό Δημόσιο παριστάνει ότι κυνηγάει όσους εξάγουν κεφάλαια, για να καθησυχάσει εκείνους που δεν έχουν καταθέσεις…
Σεραφειμ Κωνσταντινιδης.
Bookmark and Share