Το ελληνικό στέκι της Μέρκελ στο Βερολίνο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το ελληνικό στέκι της Μέρκελ στο Βερολίνο..

..Πίνει για να ξεχνά το δράμα των Ελλήνων συνταξιούχων



Θαμώνας της ελληνικής ταβέρνας «Cassambalis» στο Βερολίνο είναι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο ιδιοκτήτητης χαρακτηρίζει «πολύ συμπαθητική γυναίκα», διευκρινίζοντας ότι οι Γερμανοί δεν μπερδεύουν τα προσωπικά με τη δουλειά, όπως οι Έλληνες και δεν θα έχαναν την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική κουζίνα.


Όταν έφυγε για τη Γερμανία, στα 25 του χρόνια, δεν φανταζόταν ότι ο τόπος αυτός θα γίνει και δικός του και μάλιστα, πως στo...   εστιατόριο που θα άνοιγε αργότερα, μεταξύ των πελατών του θα ήταν κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας, ακόμη και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας ιδιοκτήτητης απέκτησε τη φήμη ότι ικανοποιεί ακόμα και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους με την εκλεκτή μεσογειακή κουζίνα.
Αν κάτι «φεύγει πολύ» στο μαγαζί, όπως μας λέει, είναι οι λαχανοντολμάδες, με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και σως από κοτόπουλο. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν τα σουβλάκια, ο γύρος, αλλά και τα νοστιμότατα κεφτεδάκια στη σχάρα, τα οποία προτιμάει η Γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με την ελληνική σαλάτα. Και για συνοδεία διαλέγει πάντα λευκό κρασί, Σαντορινιό.

Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το «Cassambalis» η κα Μέρκελ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, με τον οποίο πηγαίνει συχνά στο εν λόγω εστιατόριο, ήταν λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, είδηση που δεν πέρασε απαρατήρητη και από την «Bild».

«Μπορεί να αναφέρθηκε τώρα η εφημερίδα στην επίσκεψη αυτή, η κα Μέρκελ, όμως, είναι από τους πρώτους πελάτες του εστιατορίου μου, που το άνοιξα πριν από περίπου 15 χρόνια» εξηγεί ο κ. Κασσάμπαλης και διαβεβαιώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είναι μία πολύ συμπαθητική γυναίκα».

«Εμείς, οι Έλληνες είμαστε πολύ συναισθηματικοί και μπερδεύουμε τις δουλειές μας με τα προσωπικά μας, κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Γερμανοί» τονίζει και συμπληρώνει: «Άλλο η πολιτική και άλλο η ελληνική κουζίνα. Η κα Μέρκελ, μαζί με τον κ. Βέστερβέλε, έρχονται συχνά, όπως και άλλοι πολιτικοί, αλλά και καγκελάριοι στο παρελθόν, για να φάνε ήσυχα και να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας την ελληνική κουζίνα μας».

Η πορεία του ιδιοκτήτη
«Γεννήθηκα στην Κηφισιά και οι ρίζες μου είναι από τη Μικρά Ασία, θεωρώ όμως τον εαυτό μου Μακεδόνα, αφού από τα εννιά μου χρόνια έζησα με τη μητέρα μου στη Θεσσαλονίκη» λέει στο πρακτορείο ΑΜΠΕ ο κ.Κασσάμπαλης.
Η απόφαση να φύγει στα ξένα πάρθηκε ίσως βεβιασμένα, το 1971, ύστερα από παρότρυνση ενός Αυστριακού, που τον γνώρισε στην Ίο, όπου ο Κώστας είχε στήσει μία ντισκοτέκ.
Στο Βερολίνο ασχολήθηκε αρχικά με τη διακόσμηση, αλλά καθώς τα χρήματα «δεν έφταναν ούτε για αναψυκτικό», όπως λέει χαρακτηριστικά, στράφηκε στη γαστρονομία. Στην αρχή έπλενε πιάτα και καθάριζε τα μαγαζιά, στα οποία εργαζόταν και μετά πέρασε πίσω από τον πάγκο. Τότε ήρθε και η συγκλονιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, γνωριμία του με μία Αιγυπτιώτισσα, τη Φώφη Ακριτάκη, με την οποία άνοιξαν το «Εστιατόριο».|
Πριν από μία 15ετία περίπου, η κα Ακριτάκη πήρε την απόφαση να αποσυρθεί κι ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται στο μυαλό του τα σχέδια για μία νέα επιχείρηση. Το «Εστιατόριο» έκλεισε τον κύκλο του και πέρασε σε νέα χέρια, και πάλι ελληνικά, αφού το αγόρασε ο Μπούλγκαρι κι έστησε εκεί το φημισμένο κοσμηματοπωλείο του.
ΑΜΠΕ
Bookmark and Share