"Η περίοδος των διακοπών έληξε νωρίτερα φέτος στην Ευρωζώνη, με το ζήτημα της Ελλάδας, με τις δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία της, και την Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας προετοιμάζεται να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, να πρωταγωνιστούν στην ατζέντα των ηγετών της Ευρώπης".
Άρθρο στους New York Times:
Η πολιτική διαμάχη στη Γερμανία για το μέλλον της Ευρωζώνης έχει επανέλθει σε ακόμη υψηλότερους τόνους και η Ιταλία πορεύεται σε εκλογές την άνοιξη. Η νέα... σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία καλείται να ικανοποιήσει τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 όταν η οικονομία κινείται σε μηδενικούς, σχεδόν, ρυθμούς ανάπτυξης.
«Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα είναι ένας αρκετά δραματικός μήνας», διαπιστώνει η Μέιγκαν Γκριν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος ερευνών στη Roubini Global Economics.
To πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα.
Δεδομένου ότι η ύφεση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ο κ. Σαμαράς ζητάει παράταση διετίας στην ικανοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία και να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είναι διατεθειμένη να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εν όψει, ωστόσο, των εκλογών στη Γερμανία το 2013, μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού φοβούνται πως η Ελλάδα θα ζητήσει τρίτο πακέτο στήριξης χωρίς να έχει ικανοποιήσει ούτε ένα δημοσιονομικό στόχο μέχρι σήμερα. Συζητούν ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον εύλογο θέμα προς συζήτηση.
Μετά το δείπνο με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, μια συνάντηση που απέβλεπε σε κοινή στάση απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «θα ενθαρρύνουμε, θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της».
Ο κ. Ολάντ είναι θερμός υποστηρικτής της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και μιας «σταθερής δίαιτας» λιτότητας για τις ασθενέστερες οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά και της χώρας του.
Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι μεγαλύτερη πίστωση χρόνου δεν είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι περισσότερος χρόνος πιθανότατα σημαίνει περισσότερα χρήματα, και περισσότερα χρήματα θα απαιτούσαν νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα.
H κ. Γκριν από τη Roubini Global Economics επισημαίνει ότι μια παράταση διετίας δεν θα αλλάξει δραματικά τα πράγματα για την Ελλάδα. «Ακόμη και εάν η τρόικα αποδεχτεί ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ορατό τον κίνδυνο να διαλυθεί η κυβέρνηση συνασπισμού», σημειώνει η ίδια. «Οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι ισχνές.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αποχωρήσει ακόμη και την επόμενη άνοιξη», καταλήγει η κ. Γκριν..