Με την οικονομική κρίση να έχει βάλει έντονα τη «σφραγίδα» της στις επιλογές των νέων για σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση, ανακοινώνονται αύριο Δευτέρα οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να κρύβουν «εκπλήξεις», καθώς εκτός από τις... επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους έχουν παίξει οι προτιμήσεις τους στα μηχανογραφικά δελτία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, φέτος περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι υποψήφιοι οι οποίοι προτίμησαν σχολές εντός... έδρας, ακόμη κι αν το αντικείμενό τους δεν ήταν της απόλυτης αρεσκείας τους. Αποτέλεσμα είναι να ανοίξει η «ψαλίδα» μεταξύ σχολών με ίδιο αντικείμενο στο κέντρο και την περιφέρεια.
Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση του Μαθηματικού Αθήνας διέφερε από τη βάση του Μαθηματικού στη Σάμο κατά περίπου 3.000 μόρια. Η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα σε ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και μικρότερη στις περιζήτητες, όπως Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία, καθώς όσοι τις επιλέγουν είναι αποφασισμένοι να μεταναστεύσουν μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό.
Σίγουρη εργασία
Ταυτόχρονα, με βάση τις ίδιες πηγές, φέτος περισσότεροι ήταν οι υποψήφιοι οι οποίοι στράφηκαν σε παραδοσιακές σχολές, όπως είναι η Νομική, καθώς θεωρούν ότι μπορούν να τους προσφέρουν περισσότερες προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αντίθετα, «γύρισαν την πλάτη» σε σχολές που έχουν ως κύρια επαγγελματική διέξοδο στο δημόσιο τομέα, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα για τα οποία η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί ήδη από το 2010 όταν μπήκε «φρένο» στους διορισμούς εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι βάσεις θα κινηθούν φέτος με διαφορετικές «ταχύτητες» όχι μόνο μεταξύ των επιστημονικών πεδίων, αλλά ακόμα και ανάμεσα σε σχολές του ίδιου πεδίου. Ενδεικτικά, πτώση αναμένεται στις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις σε νομικές και τμήματα φιλολογίας και ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.608 μόρια και στη Νομική Θεσσαλονίκης 18.435 μόρια.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ στα περυσινά επίπεδα θα είναι οι οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου.
Όσο για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, αναμένεται να πάρουν την... ανηφόρα, καθώς ως οι μόνες που υπόσχονται σίγουρο μισθό, συγκεντρώνουν την προτίμηση πάρα πολλών υποψηφίων. Συνυπολογιζόμενης της μεγάλης μείωσης των θέσεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, εκτιμάται, μάλιστα, ότι θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και άνω των 1.000 μορίων, των βάσεών τους.
Πώς διαμορφώνεται η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
-1ο επιστημονικό πεδίο (νομικά, φιλολογίες κ.ά.): Καταγράφεται αύξηση, έως 200-250 μόρια, στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Η άνοδος αναμένεται μικρότερη στις χαμηλόβαθμες
-2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο (φυσικομαθηματικές, πολυτεχνεία κ.ά.): Αναμένεται γενική πτώση η οποία θα είναι μικρότερη, έως 250 μόρια, στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων.
-3ο επιστημονικό πεδίο (ιατρικές, οδοντιατρικές κ.ά.): Δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν 19.153.
-5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές): Οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές οικονομίας και διοίκησης του πεδίου αναμένεται να διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα./Χαρά Καλημέρηα