"Γερμανία, ΗΠΑ και Κίνα θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Γερμανία, ΗΠΑ και Κίνα θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ"




Σύμφωνα με τους FT Deutschland, οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων -ΗΠΑ, Κίνας, Γερμανίας- είναι πιο ισχυροί από τις αγορές και «έχουν, εν μέρει, τη δύναμη να πετύχουν την ηρεμία εφόσον το επιθυμούν».



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αμερικανική παρέμβαση στη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το... καλοκαίρι, υπήρξε καθοριστική. Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο νησί Συλτ, κατέστησε σαφές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, ενώ και στους Ευρωπαίους είναι προτιμότερη η επανεκλογή του από την ανάδειξη του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Κατά της εξόδου μέλους από την ευρωζώνη έχουν τα ταχθεί και οι Κινέζοι.

«Θέλουμε το Ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντου Κουιβέν. Μάλιστα, οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία στην χώρα. Η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η Καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Οι FT Deutschland αναφέρουν ότι μπορεί οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο να μην συνεννοήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο μίας τριπλής τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ωστόσο, είχαν κοινά συμφέροντα συμφέροντα το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στις κινήσεις των τριών μεγάλων ηγετών, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Bookmark and Share