Τη Δευτέρα, που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο, καθώς το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα διατυπώσει επιφυλάξεις για την αύξηση των φόρων εις βάρος της περικοπής δαπανών.
Συνολικά, το πακέτο αποτελείται -κατά τις πληροφορίες- από περικοπές δαπανών... 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. Από τις δαπάνες, τα 7,2 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εκτιμάται ότι θα διατυπώσουν επιφυλάξεις για τη «δοσολογία» αυτή και θα ζητήσουν αύξηση των πιο σκληρών -γι'αυτούς πιο σίγουρων- μέτρων, που αφορούν μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.
Αλλωστε, η μείωση του ελλείμματος κατά 11,9 δισ. ευρώ στη διετία 2012 - 2014, είχε εκτιμηθεί ότι θα γινόταν από περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ και φορολογικές παρεμβάσεις 2 δισ. ευρώ.
Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου θα είναι να τους πείσει ότι το πακέτο είναι το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να μπει βαθύτερο το μαχαίρι στις συντάξεις, όπου με βάση το υφιστάμενο πακέτο οι περικοπές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, έχοντας την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων, θα επιμείνει στην υιοθέτηση ρήτρας αντικατάστασης των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με την τρόικα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου