«Μυρίζει» ...επιμήκυνση. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

«Μυρίζει» ...επιμήκυνση.

 


Ολοένα και εντονότερα μυρίζει… άρωμα επιμήκυνσης η ατμόσφαιρα!




Στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει σε λίγο  ( στις 16.00') ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα προκειμένου να κλείσουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,9 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014, οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσουν και τους... πιθανούς τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση επιμήκυνσης. Και ως γνωστόν, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν στα εξής:

- Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά ήδη έχει από προχθές παρουσιάσει τα σενάρια της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη.
- Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
- Να προσδιορίσουν με ποια φορολογικά μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) ύψους 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία - τριετία. Την Πέμπτη έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα επαναληφθεί και το απόγευμα.
- Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων, κ.ο.κ..) σε περίπτωση επιμήκυνσής του έως το 2016.
Bookmark and Share