Κάτι αλλάζει στο Χρηματιστήριο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτι αλλάζει στο Χρηματιστήριο..

 

Αν σας έλεγε κάποιος ότι στο Χρηματιστήριο υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, ίσως και να νομίζατε ότι σας κάνει πλάκα. 
Έχουν χαθεί τόσα πολλά λεφτά στο Χρηματιστήριο που η άνοδος είναι μακρινή μουσική. Σαν να μιλάει κανείς για την μάχη του Μαραθώνα. 
Κι όμως! Δεν είναι έτσι ακριβώς. Εδώ και μήνες αρκετοί μετοχικοί τίτλοι έχουν δείξει σημάδια ότι αποτελούν επενδυτικό στόχο. 

 

Το μυστικό για την μελλοντική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών είναι αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.
Με την Ελλάδα στο ευρώ, οι...  σημερινές τιμές των μετοχών είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί αυτή τη στιγμή για έναν επενδυτή. Με την Ελλάδα εκτός ευρώ, είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα συζήτηση για θέματα αξιών.
Θα δεχτούμε ότι το σενάριο της παραμονής μας στην ευρωζώνη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και κυρίως μετά τα όσα έγιναν στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μην ξεχωρίσει μία ομάδα υγειών εταιρειών που αδικούνται από το γεγονός ότι οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή μας.
Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε κάποια deals. Εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους. Με τις τιμές να έχουν φτάσει στα παρόντα επίπεδα και το ρίσκο της χώρας να μειώνεται (όχι όμως και να εξαφανίζεται), είναι πιθανό να δούμε πλέον κάποιες ενδιαφέρουσες επενδυτικές κινήσεις. Οι συζητήσεις γίνονται εδώ και καιρό, το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε πάντα ανοικτό το θέμα ενός ατυχήματος. Μία διαφωνία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για παράδειγμα, θα ανατρέψει πλήρως όλα όσα συζητάμε αυτή τη στιγμή. Αλλά και πάλι οι τιμές είναι τόσο χαμηλά που όλο και κάτι θα διασώσουμε. Κι εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε ότι δεν συζητάμε για τράπεζες. Τουλάχιστον όχι πριν μάθουμε τους όρους τα ανακεφαλαιοποίησης. Τι χρήματα χρειάζεται κανείς να βάλει στις αυξήσεις κεφαλαίου και ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν μαζί του.
Και μία απαραίτητη διευκρίνιση: Δεν ξυπνήσαμε σήμερα το πρωί και είπαμε να γράψουμε για μετοχές. Αλλά αυτό είναι το κλίμα που μας μεταφέρθηκε από την παρουσίαση των ελληνικών μετοχών στο Λονδίνο. Αν δούμε και κάποιο deal, τότε θα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την συνέχεια.
Άρθρο:Θανάσης Μαυρίδης
Bookmark and Share