Καζάνι που βράζει ο μουσουλμανικός κόσμος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Καζάνι που βράζει ο μουσουλμανικός κόσμος.

Εξαπλώνεται η κρίση στη Βόρεια Αφρική.



 Καθώς η οργή των μουσουλμάνων φουντώνει για την ταινία με τον προφήτη Μωάμεθ την οποία θεωρούν βλάσφημη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι έχει δώσει εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την προστασία των Αμερικανών στο εξωτερικό.
Σε συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια στο προξενείο των ΗΠΑ στη Λιβύη, που...  οδήγησαν στο θάνατο του Αμερικανού πρέσβη και άλλων διπλωματικών υπαλλήλων, έχουν προχωρήσει οι λιβυκές αρχές ξεκινώντας τις έρευνες για το περιστατικό σε συνεργασία. Οι έρευνες γίνονται με βάση φωτογραφίες από τα περιστατικά και μαρτυρίες παριστάμενων -ενώ αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στις συνεντεύξεις με τους μάρτυρες θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ. Τρίτη νύχτα έντασης στο Κάιρο, μετά τη δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων οργής κατά της ταινίας που προσβάλλει τον Μωάμεθ σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Μουσταφά Αμπού Σακούρ δήλωσε στο βρετανικό BBC πως οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο και έχουν γίνει συλλήψεις που συνδέονται με τα περιστατικά. Ο Σακούρ ανέφερε παράλληλα στο CNN πως έχει γίνει τουλάχιστον μία σύλληψη και εξετάζονται άλλα τρία ή τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα πρόσωπα μέχρι στιγμής ερευνώνται από τις λιβυκές αρχές είναι Λίβυοι.
Τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ ανά τον κόσμο έχουν ενισχυθεί στη σκιά της δολοφονίας του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και τριών διπλωματικών υπαλλήλων στο προξενείο της Βεγγάζης, ενώ στη Λιβύη κατευθύνονται δύο καταδρομικά και αναπτύσσονται ειδικές μονάδες πεζοναυτών.
Ισλαμιστές εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τη διαδήλωση Λίβυων στο προξενείο της Βεγγάζης κόντρα στην επίμαχη ταινία και τους χρησιμοποίησαν ως «κάλυμμα» για να εξαπολύσουν όλμους και να πυρπολήσουν το κτίριο της διπλωματικής αποστολής. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει την επίθεση ως εξαιρετικά περίπλοκη κι επαγγελματική.
Θεωρείται πως ανάμειξη στην επίθεση είχαν οι ταξιαρχίες Ανσάρ αλ-Σαρία, αν και αρνήθηκαν την ευθύνη, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες για εμπλοκή της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ στο χτύπημα που φέρεται να σχεδιάστηκε για να «σηματοδοτήσει» την ενδέκατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Καθώς η αντι-αμερικανική οργή φουντώνει στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των Αμερικανών που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκόλντεν του Κολοράντο, ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν έρθει σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις για να τους γνωστοποιήσουν ότι «έχουν ευθύνη να προστατεύσουν» τους Αμερικανούς πολίτες
Bookmark and Share