Στην Credit Agricole το «μπαλάκι» για την Εμπορική.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Credit Agricole το «μπαλάκι» για την Εμπορική..

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, καθώς φαίνεται πως ξεπερνώνται και τα τελευταία εμπόδια για τη συγχώνευση της γαλλικής θυγατρικής με μία εκ των Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, που έχουν καταθέσει προσφορές. 


Την Παρασκευή συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των τριών ελληνικών τραπεζών για την επικύρωση των τελικών φακέλων εξαγοράς, στους οποίους περιλαμβάνονται και...  εμπράγματες εξασφαλίσεις από στοιχεία ενεργητικού του εξωτερικού, για την εγγύηση επιστροφής στο γαλλικό όμιλο της ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ που παρέχει στην Εμπορική για την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού.
Μετά τη λήψη των σχετικών γραπτών εγγυήσεων, η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας θα αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών για τον ελληνικό όμιλο με τον οποίο θα ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε επενδυτές και αναλυτές από το Παρίσι, στόχος είναι στο νέο σχήμα το ποσοστό της Credit Agricole να υποχωρήσει κάτω από το 10%, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η έκθεσή της στην ελληνική οικονομία.
Σε σχέση με τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ως προς το οικονομικό τους σκέλος δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση των Γάλλων θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή τους για το ποια τράπεζα εξυπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική εξόδου τους από την Ελλάδα.
Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς με τη Societe Generale για την συγχώνευση της πρώτης με τη Γενική Τράπεζα. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πλαίσιο των συνομιλιών αυτών, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο που θα επιλεγεί δε θα διαφέρει σημαντικά από αυτό που εφαρμόζεται στην πώληση της Εμπορικής.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά αναμένει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση αναδιάρθρωσης του κλάδου.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, αν δεν «κλειδώσει» ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου και δεν εξασφαλιστούν τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ που προορίζονται για το πακέτο των τραπεζών, είναι αδύνατο να προχωρήσουν άλλες συγχωνεύσεις. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι εξελίξεις στις υπόλοιπες τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα) θα υπάρξουν από τον επόμενο μήνα
Bookmark and Share