Εγκρίθηκε ο ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε ο ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

  • Στα 190 δισ. ευρώ η συμμετοχή της Γερμανίας στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. «Στις 8 Οκτωβρίου μπορεί να συγκληθεί το πρώτο Δ.Σ. του μηχανισμού» το σχόλιο του  επικεφαλής του Eurogroup. 
  • «Ηχηρό μήνυμα η απόφαση» λέει η Μέρκελ



Συγκεκριμένα...  οι Γερμανοί δικαστές απέρριψαν την προσφυγή βουλευτών και επιτρέπουν την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την Bundestag υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η απόφαση αναφέρει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως η γερμανική επιβάρυνση στον ESM δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 190 δισ. ευρώ χωρίς νέα έγκριση από την Κάτω Βουλή της χώρας.

Επίσης, και τα δύο νομοθετικά σώματα της Γερμανίας θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις του ESM.
Το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε και την προσφυγή εναντίον των αγορών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δήλωσε πως ο ESM μπορεί να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ενώ πρότεινε το πρώτο Δ.Σ. να συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου , μέρα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ως «ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη» χαρακτήρισε την απόφαση η Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η έμφαση που έδωσε το δικαστήριο στα δικαιώματα του κοινοβουλίου διασφαλίζει τους βουλευτές και τους φορολογούμενους. Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της, ότι τα κράτη που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν τα ίδια την επίλυση των προβλημάτων τους.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχουν ευθύνη όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε χαρακτηριστικά
Bookmark and Share