Έφυγε το PSI ..έρχεται το OSI - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Έφυγε το PSI ..έρχεται το OSI

 

 Tο επόμενο διάστημα λογικά θα δούμε να σχεδιάζεται ξανά ένα κούρεμα. Eλπίζω αυτή τη φορά να το κάνουν σωστά. 
Το επόμενο κούρεμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για να έχουμε την πιθανότητα να είμαστε βιώσιμοι.
Αν δεν δούμε αυτό το μαγικό νούμερα, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο και δεν θα μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές...



 Ήδη από τις αρχές του περασμένου έτους, είχα τονίσει ότι αν το κούρεμα που θα ερχόταν δεν ήταν αρκετά μεγάλο, τότε θα... δαγκώναμε και τους επισήμους πιστωτές, όποιοι και να ήταν αυτοί... και δεν θα μπορούσαν να.... κάνουν τίποτα.

Επιπλέον, κάθε φορά που ακούγαμε για κάποια πακέτο διάσωσης, τα νούμερα ποτέ δεν είχαν νόημα για έμενα. Ξανά και ξανά σας είπα ότι δεν βγαίνουμε και ότι αυτοί που τα σχεδίασαν όλα αυτά ήταν εκτός πραγματικότητας. Η αποθέωση βέβαια ήταν ότι το 2021 θα είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η τρόικα, τα όποια μέτρα παίρνονται ακυρώνονται από την ύφεση που βιώνουμε και δεν μπορεί το σχέδιο να εφαρμοστεί. Το δε ΔΝΤ πολύ καλά κάνει και δεν θέλει να καταπατήσει το καταστατικό του, διότι το ΔΝΤ είναι υπεράνω των μικροπολιτικών συγκρούσεων εντός της Ευρώπης. Πως κατάφεραν οι Γερμανοί να τους πείσουν να ανακατευτούν με την κρίση χρέους της Ευρώπης είναι ακόμα πέραν εμού.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα λογικά θα δούμε να σχεδιάζεται ξανά ένα κούρεμα. Ειλικρινά σας λέω, ελπίζω αυτή τη φορά να το κάνουν σωστά. Και όταν λέω σωστά, εννοώ η χασούρα να είναι αρκετά μεγάλη.

Το επόμενο κούρεμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για να έχουμε την πιθανότητα να είμαστε βιώσιμοι (ενθυμήστε ότι την προηγουμένη φορά έλεγα τουλάχιστον 160 δισ. Τώρα έχουν αλλάξει προς τα πάνω οι αριθμοί). Αν δεν δούμε αυτό το μαγικό νούμερα, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο και δεν θα μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές. Διότι η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Και αν δεν εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, τότε όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν κανένα νόημα. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να απαλλαγούμε από επιπλέον βάρη.

Σας έχω τονίσει στο παρελθόν ότι δεν έχει σημασία για μένα ποιος θα πάρει τη χασούρα, διότι η χασούρα θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Το αν ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούσαμε να πληρώσουμε για να μην πάρουν χασούρα, με το συμπάθιο, άλλα τα πράγματα αποδείχτηκαν ότι δεν είναι έτσι. Το ότι πήραν χασούρα τα φυσικά πρόσωπα, σας είχα πει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Το γιατί έγινε θα μας το πει η ιστορία. Το άλλο καραγκιοζιλίκι με τα πανεπιστήμια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας καθώς και της ηγεσίας των ταμείων. Και το ότι δεν ήξεραν, ορισμένα πράγματα που έπρεπε να ξέρουν, δεν είναι δικαιολογία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ελληνικός λαός πλέον δεν έχει καμία ανάμιξη στο νέο κούρεμα. Το αν θα πάρουν χασούρα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι μεν λυπηρό, αλλά την ευθύνη την έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ακόμα περισσότερο από τους δικούς μας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η αποτυχία του πρώτου ελληνικού κουρέματος είναι αποκλειστική ευθύνη της Ευρώπης και κανενός άλλου. Θα έπρεπε το χρέος να κουρευτεί επαρκώς το 2010 και θα έπρεπε να είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες από τότε. Το γεγονός ότι δεν έγινε, είναι περισσότερο ευθύνη της Ευρώπης παρά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) θα πρέπει να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους και όχι εσείς. Αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, διότι δεν υπάκουσαν στους κανόνες της αγοράς και έκαναν του κεφαλίου τους και χρησιμοποίησαν μοντέλα που δεν είχαν κανένα νόημα και όχι εμείς.

Όποτε μην ανησυχήσετε για το νέο κούρεμα που έρχεται. Καλό θα μας κάνει και όχι κακό. Κακό θα μας κάνει η συνεχιζόμενη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να διαδραματίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να βγούμε μελλοντικά από το σημερινό αδιέξοδο.

Διότι μεν καλό είναι το λογιστικό συμμαζεμένα (με το οποίο διαφωνώ σε πολλά σημεία), αλλά κάποτε θα πρέπει να γίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα.

*Άρθρο του κ.Γ.Κεσάριου
αναδημοσιεύεται απ'capital.gr
Bookmark and Share