Μετά τη Μέρκελ, τι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μετά τη Μέρκελ, τι;

 


Τώρα όμως που το «διάλειμμα» τελείωσε, ενισχύσαμε ή όχι τη θέση μας στην Ευρώπη, κατοχυρώσαμε ή όχι την παραμονή μας στο ευρώ, η επόμενη δική μας μέρα δεν θα έχει διαφορά από την προηγούμενη. 
Οχι μόνο γιατί «η ανάκαμψη δεν έρχεται σε μια νύχτα», αλλά και γιατί για να «μπει η χώρα σε νέο θεμέλιο» (φράση της Αγκελα Μέρκελ και αυτή) απαιτούνται αλήθειες, δουλειά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους...




 «Η ανάκαμψη δεν θα έρθει σε μια νύχτα» είπε μεταξύ άλλων η Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό πρόβλημα.
Οι απαντήσεις της με φιλοευρωπαϊκό πνεύμα: «Αν ο... ένας δεν είναι καλά και ο άλλος δεν είναι καλά», «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο ελευθερία και δημοκρατία, αλλά και ευημερία». Το σύντομο πέρασμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ερμηνεύθηκε και αναλύθηκε πολλαπλώς. Επί της ουσίας και συμβολικά, επί των εκφράσεων, των κινήσεων, των παρεμβάσεων και των μηνυμάτων. Λέξη λέξη, φράση φράση, στιγμή προς στιγμή. Η μερκελολογία έστρεψε για μερικά 24ωρα το ενδιαφέρον σε άλλους τόπους και συσχετισμούς δυνάμεων. Σαν να αποκατέστησε (δεν είναι η σωστή λέξη) την απολύτως διαταραγμένη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Οι τηλεοπτικές -και όχι μόνον- συζητήσεις συμπεριέλαβαν και τον υπόλοιπο κόσμο, αναπτυγμένο αλλά και πάσχοντα από την οικονομική κρίση. Μπορεί να «έσπασε η διεθνής απομόνωση» της χώρας όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός ή μπορεί και να πρόκειται για καθ’ υπερβολήν εκτιμήσεις, που προκύπτουν από το τελετουργικό παρόμοιων επισκέψεων, πόσω μάλλον όταν τις έχουν επιβάλει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Τώρα όμως που το «διάλειμμα» τελείωσε, ενισχύσαμε ή όχι τη θέση μας στην Ευρώπη, κατοχυρώσαμε ή όχι την παραμονή μας στο ευρώ, η επόμενη δική μας μέρα δεν θα έχει διαφορά από την προηγούμενη. Οχι μόνο γιατί «η ανάκαμψη δεν έρχεται σε μια νύχτα», αλλά και γιατί για να «μπει η χώρα σε νέο θεμέλιο» (φράση της Αγκελα Μέρκελ και αυτή) απαιτούνται αλήθειες, δουλειά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Μεταρρυθμίσεις και όχι υποκριτικές μετακυλίσεις προβλημάτων, μέτρα και όχι «ισοδύναμες» φοροεισπρακτικές επιθέσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα.

Η επόμενη μέρα από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ δεν ξημερώνει (και δεν θα μπορούσε άλλωστε) με λύσεις σε «προβλήματα που έχουν εδραιωθεί δεκαετίες» (δική της φράση). Δεν προτείνει πολιτικά προγράμματα και πολιτικές, δεν ισχυροποιεί θεσμούς που προάγουν το εθνικό συμφέρον, καταργώντας άλλους που το υποσκάπτουν, ροκανίζοντας, «δεκαετίες» τώρα, δημόσιο χρήμα και κοινωνικές αξίες.

Η κ. Μέρκελ όσο και αν ήθελε «να πληροφορηθεί και να δώσει την υποστήριξή της», όσο και αν κατανοεί το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας, δεν θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τα μέτρα ή θα προωθήσει την ανάπτυξη περιορίζοντας την ύφεση. Η εικονική πραγματικότητα που έζησε (από το αεροδρόμιο ώς την Ηρώδου Αττικού και το Χίλτον) δεν θα τη βοηθήσει να κατανοήσει τι σημαίνει «σημείο θραύσης» μιας κοινωνίας.

Ναι, είναι σημαντικό που ήρθε χθες στην Αθήνα η Αγκελα Μέρκελ. Μόνο που η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν είναι λιγότερο δύσκολη ή πιο ανακουφιστική από την προηγούμενη. Τα προβλήματα παραμένουν στην Ελλάδα, όπως και η λύση τους.

Μαρια Κατσουνακη
Bookmark and Share