Η μετεξέλιξη ή, για την ακρίβεια, η επέκταση του τουρκοσυριακού ζητήματος και σε ρωσοτουρκικό αποτελεί πλέον σοβαρό πλην εφιαλτικό ενδεχόμενο. Αυτό υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι διαπιστώνουν την ευκολία με την οποία η Ρωσία και η Τουρκία «βουτούν» στον συριακό εμφύλιο.
Τα «φαντάσματα», ωστόσο, των ρωσοτουρκικών πολέμων ξύπνησαν έπειτα από τον ισχυρισμό στρατηγού αντικαθεστωτικών στο κανάλι Αλ Αραμπίγια ότι «οι Ρώσοι βρίσκονται... πίσω από την κατάρριψη τουρκικού φάντομ» το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο ανοιχτά της Συρίας στις 22 Ιουνίου.
Ως γνωστόν, η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς Μπασάρ αλ Ασαντ, θέση η οποία καθόρισε τη νατοϊκή «μη τοποθέτηση στο συριακό ζήτημα, τουλάχιστον μέχρι τώρα». Εχει απειλήσει μαζί με την Κίνα για άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε οποιαδήποτε προσπάθεια για διεθνή εισβολή στη Συρία με στόχο την ανατροπή του Σύρου μονάρχη.
Τελευταία απόδειξη της αμετακίνητης ρωσικής θέσης; Αμέσως μετά τη συριακή επίθεση στο Ακτσάκαλε -την τουρκική κωμόπολη στη μεθόριο-, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έσπευσε να κάνει λόγο για «ατύχημα», προσκαλώντας τη Συρία να δηλώσει δημόσια το ίδιο, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Η Τουρκία από τη μεριά της έχει εκφράσει τη στήριξή της στις ομάδες ενόπλων αντικαθεστωτικών.
Την ίδια στιγμή όμως, τόσο η Μόσχα όσο και η Αγκυρα δηλώνουν ότι δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες, καθώς έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα από τη στιγμή που ξεκίνησαν μια συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από την άλλη μεριά, πριν από τρία χρόνια η Ρωσία είχε πουλήσει στον Ασαντ αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. «Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αποδειχτεί ότι Ρώσοι ειδικοί βρίσκονταν πίσω από τα χέρια που πυροδότησαν αυτά τα συστήματα, αν δεν πάτησαν και οι ίδιοι οι Ρώσοι τα κουμπιά» είχε δηλώσει ανώνυμη πηγή της πολεμικής αεροπορίας στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» τον περασμένο Ιούνιο.
Τα διεθνή βλέμματα έχουν στραφεί σε ένα εύφλεκτο «τρίγωνο»: Αγκυρα - Μόσχα - Δαμασκός... Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πάντως ότι το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας του θα είναι «ένα μοιραίο λάθος», σε μια σαφή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό.
Δήμητρα Αθανασοπούλου