Η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα ή όχι του χρέους της Ελλάδας κινείται στη σφαίρα της υπερβολής και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για την υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δηλώνει πλέον ανοιχτά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε περίπτωση που... αυτό δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με το Ταμείο, θα χρειαστεί νέα παρέμβαση για το χρέος εάν αυτό δεν υποχωρήσει στο 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2020.
Η ΘΕΣΗ αυτή του ΔΝΤ έχει σημαντικές παρενέργειες στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αποτελεί και «πηγή» για την επιδείνωση του κλίματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Η ΕΜΜΟΝΗ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα ή όχι του χρέους της Ελλάδας κινείται στη σφαίρα της υπερβολής και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για την υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.
ΑΠΟ ΤΗ στήλη αυτή έχει πολλάκις επισημανθεί ότι το ζητούμενο δεν είναι τόσο το ύψος του χρέους όσο η ταχεία εμφάνιση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, που σημαίνει ότι η χώρα παύει να δημιουργεί νέο χρέος και εξαντλεί το δανεισμό της για την εξόφληση του παλαιού.
ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΟ θέμα δεν είναι εάν το χρέος θα είναι 120% ή 125% του ΑΕΠ το 2020, αλλά το πώς θα δημιουργηθούν συνθήκες για σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στους επόμενους προϋπολογισμούς.