Διώξεις για «απάτη» και «λαθρεμπόριο» ασκήθηκαν κατά του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ των Σκοπίων, που ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), ενώ παράλληλα οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ αφαίρεσαν τη δυνατότητα για ταχεία διεκπεραίωση των εισαγωγών - εξαγωγών.
Σοβαρά προβλήματα με ανάλογα θέματα είχε η ΟΚΤΑ και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν... κατηγορήθηκε πάλι για λαθρεμπόριο.
Η ΟΚΤΑ, έπειτα από όσα αποφάσισαν οι Σκοπιανοί, δεν μπορεί να εκτελωνίζει στις εγκαταστάσεις της τα προϊόντα που εισάγει και εξάγει, κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει μόνο στα σύνορα.
Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, η οποία έχει υψηλότερο κόστος. Η μητρική εταιρία των ΕΛ.ΠΕ. προανήγγειλε προσφυγές κατά της απόφασης αυτής, χαρακτηρίζοντάς την αστήρικτη, άδικη και επιζήμια.
Αιτιολογώντας την κίνησή τους, οι τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ έκαναν λόγο για συστηματικές παραβιάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας από την ΟΚΤΑ, αναφέροντας ότι η εταιρία επί σχεδόν έναν χρόνο εργαζόταν χωρίς να διαθέτει βεβαιώσεις που εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά των προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελωνειακές Αρχές των Σκοπιανών αφαίρεσαν τις άδειες, καθώς έπειτα από έλεγχο καυσίμων που μεταφέρονταν με βυτιοφόρα από το διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια αποδείχτηκε, όπως υποστηρίζουν, ότι ο αριθμός οκτανίων ήταν μικρότερος του προβλεπομένου.
«Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της απόφασης αυτής είναι σαθρά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η ΟΚΤΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διοικητικά και έννομα μέσα για την κατάρριψή τους» ανέφεραν χθες τα ΕΛ.ΠΕ. σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ΟΚΤΑ, σε δύο πιστοποιημένα με ISO χημικά εργαστήρια των ΕΛ.ΠΕ. αποδείχτηκε ότι τα καύσιμα που εισάγονται στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα είναι υψηλής ποιότητας.
Η θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, επειδή τους τελευταίους έξι μήνες έχει διακόψει τις εργασίες διύλισης του διυλιστηρίου της και κάνει εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ελλάδα. Η διακοπή της διύλισης αργού πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της ΟΚΤΑ, συνέβαλε εν μέρει στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών των Σκοπίων. Η ΟΚΤΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της ΠΓΔΜ, με ετήσιο κύκλο εργασιών 650.000.000 ευρώ.
Δημοκρατία