"Τα hedge funds αγοράζουν ξανά Ελλάδα".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Τα hedge funds αγοράζουν ξανά Ελλάδα"..



Τα hedge funds αγοράζουν Ελλάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα, τονίζοντας ότι από το Μάρτιο που ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους, πολλά αμερικανικά hedge funds αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, και οι τιμές έχουν ανέβει.



Η Third Point LLC με έδρα τη Νέα Υόρκη, θριαμβολογούσε για την Ελλάδα(!) σε επιστολή της προς τους επενδυτές στις αρχές του μήνα, και επισήμανε την... ευελιξία των ομολόγων της Πορτογαλίας. «Το περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το δρόμο της και θα προχωρούσε σε μια παρόμοια μεταμόρφωση», αναφέρεται στην επιστολή.

Μεταξύ άλλων αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι η Greylock Capital Management, ένα hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε distressed debt, και που ήταν bullish για την Ελλάδα για μήνες, και η Fir Tree Partners, ένα fund με 8 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Ο David Tepper, ο οποίος διαχειρίζεται την Appaloosa Management, έχει επίσης βγάλει κέρδος από την αγορά ελληνικού χρέους, αναφέρει ένας επενδυτής στο ίδιο fund.
Χθες, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2023, διαμορφώθηκε στο 16,53%, σύμφωνα με την Tradeweb, περίπου 3% χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν στις αρχές του μήνες. Η υποχώρηση των αποδόσεων σημαίνει αύξηση των τιμών.

Η επίδοση αυτή δεν σημαίνει πολλά για την ίδια την Ελλάδα. Μερικά ελληνικά funds και τράπεζες έχουν καταγράψει κέρδη, αλλά η κυβέρνηση είναι μακριά από το να βρεθεί σε θέση να εκδώσει νέα ομόλογα. Σχεδόν κανένας δεν θεωρεί ότι η χώρα θα ανακάμψει από την βαθιά ύφεση σύντομα, ή ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Τα ομόλογα είναι risky και η αγορά μικρή. Μόλις το 20% των ελληνικών ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ είναι σε ιδιωτικά χέρια. Τα υπόλοιπα κρατούνται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αλλά, σύμφωνα με τους bulls, τα ελληνικά ομόλογα είναι τόσο φθηνά, που ελάχιστη σημασία έχουν τα παραπάνω. Αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία να έχει κανείς στην κατοχή του χρέος ενός ευρωπαϊκού κράτους. «Δεν έχεις ξανά τέτοιες ευκαιρίες», δήλωσε ο Hans Humes της Greylock, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιό του αποτελείται κατά 20% από ελληνικά ομόλογα.

Η Third Point, της οποίας ηγείται ο Daniel Loeb, έχει καταγράψει αρκετά εκατ. δολάρια κέρδη από την αγορά κρατικών ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η εταιρεία αγόρασε ομόλογα στα 17 σεντς του ευρώ, όταν είχε αποφασίσει ότι είναι απίθανο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ακόμη και στην περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας, οι πιστωτές αναμένεται να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους. Στην πρόσφατη ιστορία αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, «είναι σχετικά δύσκολο να βρει κανείς οτιδήποτε χαμηλότερα των 10 σεντς», δήλωσε ένας hedge fund investor που αγόρασε ελληνικά ομόλογα.

Η Fir Tree αγόρασε το καλοκαίρι, μεταξύ 12 και 20 σεντς του ευρώ, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις συνδιαλλαγές. Το ελληνικό ομόλογο με τη μακροβιότερη ωρίμανση, το 2042, πουλιόνταν για 12 σεντς του ευρώ πριν τις εκλογές του Ιουνίου στη χώρα. Έκτοτε η τιμή έχει διπλασιαστεί σχεδόν στα 24 σεντς.
Bookmark and Share