Εurogroup: Εύσημα με...αστερίσκους στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εurogroup: Εύσημα με...αστερίσκους στην Ελλάδα



Εύσημα με...αστερίσκους απένειμε στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης, χθες βράδυ, στο Λουξεμβούργο. 


Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο... επεσήμανε ότι η χώρα μας οφείλει να αποδείξει την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα και να υλοποιήσει συγκεκριμένα βήματα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων διαπίστωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί.

«Είμαστε χαρούμενοι που μάθαμε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Καλέσαμε την τρόικα και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους και να συμφωνήσουν στους τρόπους με τους οποίους θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2013 και το 2014, το συντομότερο δυνατό.

Τονίσαμε επίσης ότι πριν την επόμενη εκταμίευση (της δόσης) η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα την αφοσίωσή της απέναντι στο πρόγραμμα και οι 89 προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο θα πρέπει να εφαρμοστούν το αργότερο μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Μας καθησύχασε η ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημοσιονομικών, με βάση τις μεγάλες προσαρμογές που ήδη έχουν επιτευχθεί και την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.

Φυσικά θα συνεχίσουμε να εποπτεύουμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να συνεδριάσουμε εκ νέου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα. Πρέπει να προσθέσω ότι προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, από την βούληση των κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα (να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις)…» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενθαρρυντικές ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερατα βήματα.

«Στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος…Περισσότερα χρειάζεται να γίνουν σε όλα τα μέτωπα-δημοσιονομικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση, χρέος…Η τρόϊκα δεν θα μεταβεί στο Τόκιο. Θα παραμείνουν στην Αθήνα ώστε να γίνει η δουλειά που απαιτείται», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την απαραίτητη βούληση, ώστε να επαναφέρουν την Ελλάδα στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας
Bookmark and Share