Οι γυναίκες και ειδικά όσες είχαν χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επιβαρύνονται όχι δύο, αλλά και έως και πέντε χρόνια επιπλέον μέχρι να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη.
Και αυτό γιατί η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης... από τα 65 στα 67 χρόνια, που αυξάνει αυτομάτως κατά δύο χρόνια όλα τα ενδιάμεσα όρια, επισπεύδει ταυτόχρονα δύο χρόνια νωρίτερα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 που επίσης προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2015, με αποτέλεσμα μια ασφαλισμένη που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 62, να βγει στη σύνταξη στα 67!
Από την «καραμπόλα» των αυξήσεων στα όρια θίγονται:
-Οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Αν έχουν 4.500 μέρες ασφάλισης κατοχυρώνουν πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 57. Αν δεν τις έχουν, «φορτώνονται» τέσσερα χρόνια και πάνε για πλήρη σύνταξη στα 67 ενώ θα πήγαιναν στα 63 και στα 62 για μειωμένη από 58, άρα και εδώ +τέσσερα χρόνια.
-Οι εργαζόμενες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με 25ετία.
-Μεγάλες χαμένες είναι και οι μητέρες ανηλίκων που μέχρι φέτος αποχωρούν σε ηλικία 55 ετών (Δημόσιο) και 60 ετών (ΙΚΑ). Με τον νόμο του 2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) η έξοδος από το 2015 προβλεπόταν στα 65, ενώ με τις νέες διατάξεις Στουρνάρα - Βρούτση, οι μητέρες ανηλίκων από το 2013 (για όσες δε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τέλος του έτους) θα συνταξιοδοτούνται στα 67.
-Η νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πλήττει και όσους (γυναίκες και άνδρες) είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν με 40 έτη εργασίας. Το ηλικιακό όριο εξόδου από τα 59 ή τα 60 μετατίθεται στα 62 όπως και το όριο συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη.