Τα μέτρα πέρασαν και μέσω αυτών θα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Αυτό είναι βέβαιο.
Ταυτόχρονα όμως αυτό κατά κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία.
Δεν σώθηκε δηλαδή, έστω και με τον λαό μας χρεοκοπημένο.
Κάθε άλλο...
Ψυχόδραμα πάλι με αυτήν τη διαβόητη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούν οι δανειστές της κυβέρνησης να εκταμιεύσουν πάνω από τέσσερις μήνες, από τις 28 Ιουνίου. Παρά τα μέτρα που.. ψήφισαν 153 κυβερνητικοί βουλευτές την Τετάρτη, οι πιστωτές παίζουν ένα παιχνίδι συνεχών, εκβιαστικών αναβολών. Εννοείται ότι έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες και τη δόση του Σεπτεμβρίου, ενώ κανείς δεν πιστεύει ότι θα δώσουν εγκαίρως την επόμενη δόση, αυτήν του Δεκεμβρίου. Τέθηκαν σε κυκλοφορία μάλιστα ακόμη και ακραία σενάρια περί πληρωμής της δόσης του Ιουνίου τον ερχόμενο... Φεβρουάριο (!), μαζί με την Κύπρο σε ενιαίο πακέτο. Η ουσία είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον «αγκιστρωμένο ψάρι που δεν χρειάζεται δόλωμα» για τους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Τα μέτρα πέρασαν και μέσω αυτών θα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Αυτό είναι βέβαιο. Ταυτόχρονα όμως αυτό κατά κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία. Δεν σώθηκε δηλαδή, έστω και με τον λαό μας χρεοκοπημένο. Κάθε άλλο.
Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν της ΕΕ Ολι Ρεν. Δεν υπάρχει ακόμη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, τόνισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Ολι Ρεν έχει απόλυτο δίκιο. Σε απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται διαρκώς. Ηταν 231 δισ. ευρώ το 2009, έπεσε στα 222 δισ. το 2010 που άρχισε το καθεστώς Μνημονίου, βούλιαξε στα 208 δισ. το 2011 και θα καταποντιστεί στα 194 δισ. φέτος. Κατά τον προϋπολογισμό του 2013 αναμένεται νέα κατακρήμνιση στα 183 δισ. ευρώ του χρόνου.
Το χρέος καλπάζει εξαιτίας των νέων δανείων της μνημονιακής πολιτικής. Ηταν 299 δισ. ευρώ το 2009. Απογειώθηκε στα 329,5 δισ. το 2010. Εκτινάχθηκε εκ νέου στα 355,7 δισ. ευρώ το 2011. Το 2012, παρά το κούρεμα κατά 53% ποσού άνω των 200 δισ. ευρώ, το χρέος δεν μειώθηκε κατά 100 και πλέον δισεκατομμύρια. Λόγω των νέων δανείων μειώθηκε μόνο κατά 15 δισ. ευρώ και έτσι το 2012 το χρέος της Ελλάδας θα είναι 340,6 δισεκατομμύρια, ενώ για το 2013 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανέβει στα 346,2 δισ. ευρώ.
Με το ΑΕΠ να πέφτει ραγδαία και το χρέος να καλπάζει, να μειώνεται λίγο ή να αυξάνεται οριακά, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ χειροτερεύει διαρκώς. Από το 129,7% του 2009 εκτοξεύτηκε στο 148,3% του 2010 και στο 170,6% του ΑΕΠ το 2011. Φέτος, παρά τη μείωση κατά 15 δισ. ευρώ του απόλυτου ύψους του χρέους, έχει πέσει τόσο πολύ το ΑΕΠ ώστε η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο, καθώς το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανηφόρα και γίνεται 175,6% του ΑΕΠ, όπως λέει η κυβέρνηση. Νέο άλμα στο κενό του χρόνου με τον προϋπολογισμό να το υπολογίζει στο 189% του ΑΕΠ!
Πορεία προς την καταστροφή είναι η μέχρι στιγμής ακολουθούμενη, και όχι πορεία προς τη σωτηρία. Αν δεν αναστραφεί σύντομα, η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία με μαθηματική ακρίβεια. Για να γίνουμε σαφέστεροι, αν η Γερμανία δεν αλλάξει πολιτική, και μάλιστα γρήγορα, δεν θα χρειαστεί να έρθουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να χρεοκοπήσει η χώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Θα χρεοκοπήσουν την Ελλάδα ο... Σαμαράς και ο Βενιζέλος εξαιτίας των Γερμανών! Ακούγεται ειρωνικό, αλλά θα συνιστούσε τραγωδία χωρίς όρια.
Η ανεργία σαρώνει. Τον Αύγουστο, μήνα που πάντα η ανεργία έπεφτε λόγω εποχικής απασχόλησης, φέτος σημείωσε νέο εφιαλτικό ρεκόρ: 1.267.595 άνεργοι, ποσοστό 25,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά... 38,4%!
Βουλιάζουν τα έσοδα του κράτους. Μέσα στους δέκα πρώτους μήνες του 2012 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10,17 δισ. ευρώ. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει την εφορία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα 6,3 από τα 10 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιουργήθηκαν μέσα στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν οι πολίτες άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις φορολογίας εισοδήματος και τα διάφορα χαράτσια.
-Αναδημοσιεύεται από το Έθνος-
Γ.Δελαστικ