Β. Σόιμπλε: Δεν θα παραδώσει η τρόικα την έκθεση τη Δευτέρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Β. Σόιμπλε: Δεν θα παραδώσει η τρόικα την έκθεση τη Δευτέρα

 

Το ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, είπε... ότι η τρόικα των διεθνών δανειστών στην Αθήνα, είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) της Δευτέρας, ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού προϋπολογισμού. Ο Σόιμπλε επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια του για την Ελλάδα, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το κύριο θέμα θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα. «Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Κυριακή. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο εξοικονόμησης πόρων ύψους 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είχαν ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση, ο Σόμπλε είπε ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του Ιουνίου. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», είπε ο Σόιμπλε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί ... και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα», συμπλήρωσε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η τρόικα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα. Η Ελλάδα πέρασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη και πρόκειται να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 το βράδυ της Κυριακής.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31.2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε: «αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις », είπε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει την ιδέα να διατηρήσει τη θέση του μετά τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

«Αυτή τη στιγμή κάνω τη δουλειά μου, θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε. Όλα είναι στα χέρια των πολιτών», είπε ο 70χρονος υπουργός που είναι βουλευτής για 40 χρόνια, δείχνοντας μια πολιτική μακροζωία απαράμιλλη για τη Γερμανία

«Προφανώς, ξέρω επίσης ότι όλα έχουν ένα τέλος και ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», πρόσθεσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρόμοιες θέσεις σε συνέντευξη στην «Welt am Sonntag»

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Welt am Sonntag», ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «υπάρχει για την Ελλάδα δρόμος εντός Ευρωζώνης, αλλά είναι δύσκολος, διότι πρέπει να καλύψουμε παραλείψεις πολλών δεκαετιών» και «η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πολίτες της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Σχετικώς με το εάν θα ληφθούν αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup:

«Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι την Δευτέρα θα μπορέσουμε να λάβουμε μια έτοιμη, ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας, μιας και το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό μόλις την Κυριακή. Επιπλέον, (απαιτείται) εξέταση από την τρόικα. Ακόμη, θέλουμε καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου-γνωρίζετε π.χ. τη συζήτηση για ένα κλειστό λογαριασμό. Αλλά για αυτά ακόμη διαπραγματευόμαστε.

Σχετικώς με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στις 16 Νοεμβρίου και το πως θα τις καλύψει:

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πίεση χρόνου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την ημερομηνία εδώ και καιρό. Επιπλέον, όταν έχουμε μια έκθεση της τρόικας με βάση την οποία μπορούμε να εισηγηθούμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση, πρέπει να πάμε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Και δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα της Μπούντεσταγκ να ελέγξει, να συζητήσει και μετά να αποφασίσει. Όλοι εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά δεν επιτρέπουμε να μας θέσουν υπό πίεση».

Σχετικώς με το ότι «με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται τα χρέη της Αθήνας, την στιγμή που η ελίτ της Ελλάδας εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει και να μη συμμετέχει στα βάρη»:

«Όταν κράτη έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες, συνήθως πρόκειται για αποτυχία των ελίτ και, κανονικά, δεν πρόκειται για ευθύνη των «μικρών» ανθρώπων. Και η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα με τις ελίτ της, αυτό αληθεύει. Βεβαίως είναι ενοχλητικό όταν πολλοί πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Αλλά μην έχουμε ψευδαισθήσεις: δεν θα μπορέσεις να εξυγιάνεις την χώρα με τους φόρους μερικών ευκατάστατων. Για να ανακτήσεις την ανταγωνιστικότητά σου, είναι απαραίτητη μια επώδυνη και συνολική διαδικασία προσαρμογής, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς. Και αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Αυτό είναι οδυνηρό, αυτό είναι εν μέρει άδικο, αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις σίγουρα είναι συνδεδεμένο με πόνο και οδύνη και αυτό απαιτεί τον σεβασμό μας και την συμπόνια μας, αλλά η διαδικασία είναι αναπόφευκτη».

Σχετικώς με το εάν τελικά η τρόικα «επικέντρωνε την προσοχή της περισσότερο στην λιτότητα παρά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»:

«Οι Έλληνες κατέβαλαν αξιοσημείωτες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν μείνει πίσω. Και γι' αυτό δεν βλέπουμε ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Σχετικώς με το εάν έγιναν λάθη στο σκεπτικό των προγραμμάτων βοήθειας ή αν τα μέτρα είναι σωστά, αλλά δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς:

«Είμαι πολύ προτεστάντης για να πω: δεν κάναμε απολύτως κανένα λάθος. Αλλά δεν μπορώ να διακρίνω πού τα δύο προγράμματα βοήθειας ήταν λάθος στη σύλληψή τους. Εμείς ζητήσαμε από την αρχή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα όμως είναι σωστό: εκ των υστέρων, οι προσδοκίες με βάση τις οποίες εργαστήκαμε, φάνηκαν πολύ αισιόδοξες. Γι' αυτό και τώρα επιθυμώ ακόμη περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις».

Σχετικώς με τον στόχο του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020 και το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αποτυχία:

«Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι θα ήταν εύκολο. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κρίση προσαρμογής. Το επίπεδο χρέους δεν κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Αλλά γι' αυτό μπορείς να βρεις λύσεις. Σημαντική είναι πρώτα η βούληση των Ελλήνων να θέλουν πραγματικά να αλλάξουν κάτι στις δομές».

Σχετικώς με την «αντίσταση της ελληνικής πολιτικής ελίτ και των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις» και τον κίνδυνο στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να μην έχει σταθεί στα πόδια της αλλά να καταλήξει σε εξάρτηση διαρκείας:

«Μια εξάρτηση διαρκείας δεν είναι λύση. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Αυτός είναι οδυνηρός δρόμος. Για την ορθότητά του, πρέπει η κυβέρνηση να πείσει τον κόσμο. Έχω μεγάλο σεβασμό για την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Αυτός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει τα βάρη. Δεν μπορούμε εμείς να τον απαλλάξουμε».

Σχετικώς με το πρόβλημα στην Κύπρο:

«Ως τώρα προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και τρόικας, μόνο πολύ αργά. Μάλλον θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το αίτημα σε βάθος στο Eurogroup μόλις το 2013. Πρέπει ακόμη να ξεκαθαρίσουν αρκετά, ιδιαίτερα σε σχέση με ξένους δανειστές, μεταξύ άλλων, τη Ρωσία. Η Κύπρος είναι, από πλευράς μεγέθους, μικρότερη, είναι όμως, μέσω του τραπεζικού τομέα, πολύ στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα».

Σχετικώς με την πολιτική δυσκολία η γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει την Κύπρο, «δίδοντας ενδεχομένως την εντύπωση ότι με τα χρήματα των φορολογουμένων σώζεται το «μαύρο» χρήμα Ρώσων ολιγαρχών»:

«Δεν είμαι φίλος των απλουστευμένων τίτλων ειδήσεων. Η υπεύθυνη πολιτική δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε όλα τα ζητήματα, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και τότε να μεταφέρουμε την πολιτική μας στους πολίτες, στους κυρίαρχους. Ειδικά όταν πρόκειται για ενδεχομένως μη δημοφιλή βοήθεια προς τράπεζες. Πρέπει όμως και μόνο να φανταστεί κανείς μια διήμερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για να ανατριχιάσει. Αυτό είναι σαν να καταρρεύσει σε μια οικονομία η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τότε δεν λειτουργεί τίποτα».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Bookmark and Share